De leerling bouwvakkers konden gelijk aan de bak.
De leerling bouwvakkers konden gelijk aan de bak.

Veel verse leerlingen bij Bouwmensen

Algemeen

De bouw is in trek bij veel jonge mensen in Almelo en omgeving. Vorig jaar meldde zich een recordaantal van meer dan 40 leerlingen voor een opleiding tot timmerman, metselaar of tegelzetter bij Bouwmensen Almelo. Dit jaar wordt dat aantal nu al geëvenaard - en er komen nog meer aan. Al die bouwvakkers-in-spe zijn begonnen aan hun introductieperiode en mochten serieus aan de bak met de bouw van tiny houses.

Almelo - Bouwmensen Almelo is het opleidingsbedrijf van zo’n 70 bouwondernemingen in de gemeenten Almelo, Twenterand, Tubbergen, Dinkelland en Borne. Het biedt leerling bouwvakkers een dienstverband met cao-loon, verzorgt en bewaakt de praktijkopleiding (het ROC van Twente verzorgt de theorielessen) en leent de jonge mensen uit aan bouwondernemingen die mensen nodig hebben. Mochten aannemers even geen werk hebben voor een leerling, dan neemt Bouwmensen terstond de praktijkopleiding over.

Voor de nieuwe lichting leerling bouwvakkers is er werk te over; er is veel meer vraag naar jonge vakmensen dan aanbod. Toch gaan ze aan het begin van het nieuwe leerjaar niet gelijk de bouwsteiger op; ze doorlopen allemaal de introductieweken bij Bouwmensen Almelo. Alle timmerlieden, metselaars en tegelzetters moesten in groepen echte tiny houses bouwen.

Vorig jaar bestond die eerste week uit de bouwopdracht een treehouse te maken en mochten alle deelnemers zelf uitzoeken hoe ze dat moesten doen. ‘’Daar is van geleerd’’, meldt directeur Robert Herman. ‘’Het was fantastisch, maar dit jaar doen we het toch anders. De leerlingen konden kiezen uit vier ontwerpen en kregen er ook wat bouwinstructies bij. In al die huizen zaten metsel-, timmer- en tegelopdrachten, er moest een draaiend raam en een draaiende deur inzitten en iets in de woning waarop je kunt zitten. Bijvoorbeeld een bank.’’

Er is een week lang met grote inzet gewerkt aan de tiny houses op de buitenplaats achter het opleidingsbedrijf aan de Veldkampsweg. Er was tijd voor een grap en grol en de jongens werden verrast met lekkere versnaperingen. Dat alles had wisselende, maar alleszins acceptabele tiny houses als resultaat en de instructeurs van Bouwmensen kregen goed zicht op de vaardigheden van hun leerlingen.

Na de bouwweek volgt er een programma met veel veiligheidsinstructies en Bouwend Nederland komt vertellen over de bouwsector. Zo’n gedegen voorbereiding is belangrijk, vindt Herman. ‘’Omdat meer dan de helft van de nieuwe leerling-bouwvakkers geen bouwprofiel heeft gekozen in het vmbo en dus belangrijke kennis nog niet heeft. We laten ze niet eerder gaan, dan verantwoord is. Mocht het na de introductie nodig zijn dat de vaardigheden nog wat verbeterd moeten worden, dan blijven ze gewoon nog wat langer bij ons. Voor de leerlingen is het geen probleem om een aannemer te vinden, de orderportefeuilles zijn goed gevuld.’’

Afbeelding
'Almelose haven is van levensbelang' 9 uur geleden
Swiss Sense Almelo: nu 40 procent korting op de Royal collectie.
Rondstruinen op Woonboulevard 12 uur geleden
Afbeelding
Almelo herdenkt en viert vrijheid op 4 en 5 mei 15 uur geleden
Het projectkoor van Toonkunst Almelo verzorgt een herdenkingsconcert.
Bijzonder 4 mei concert in basiliek 1 mei, 12:33
'Hoog bezoek' op het Erasmus.
Erasmus: 'hoog bezoek' 1 mei, 08:39
ALMELO (NED): WIELRENNEN: 27 APRIL
Foto gemaakt tijdens de Koningsdag Ronde van Almelo
Emiel Jansman wint Koningsdagronde Almelo 30 apr, 14:45
Afbeelding
Vele activiteiten bij Actief Almelo 30 apr, 12:19
Muziek met Koningsdag. Kringloopwinkel WaWollie is ook present.
Inschrijving open voor 'Kleedje' op Oranjemarkt 30 apr, 10:01