V.l.n.r.: Gerda Boertien, Irene ten Seldam en Jaap Jongendijk, zijn ieder op hun eigen wijze betrokken bij het Alma Inloopershuis
V.l.n.r.: Gerda Boertien, Irene ten Seldam en Jaap Jongendijk, zijn ieder op hun eigen wijze betrokken bij het Alma Inloopershuis (Foto: )

Welkom in het Alma Inloopershuis

ALMELO - Veiligheid staat overal voorop, maar voor het Alma Inloopershuis geldt dat meer, gezien de doelgroep, mensen met kanker of ernstige aandoening of hun naaste, die nog eens een extra risico vormen. Maar er is hard voor gewerkt en het Alma Inloophuis kan en mag weer open. ‘Zowel de gasten als de vrijwilligers hebben elkaar wel gemist,’ laat Jaap Jongedijk weten. Hij is vorig jaar de nieuwe coördinator geworden van het Alma Inloopershuis. Hij nam toen het stokje over van Maike Ten Duis die in oktober 2018 het Alma Inloopershuis opstartte.

Overal probeert men zich zoveel mogelijk aan de richtlijnen van de RIVM te houden. Het Alma Inloopershuis heeft ook nog eens een verantwoordelijkheid naar de IPSO, (instellingen Psychosociale Oncologie) Hier zijn 75 inloophuizen over het hele land bij aangesloten. Alle vrijwilligers binnen het Alma Inloopershuis zijn IPSO gecertificeerd. ‘Door de Corona bleef het even liggen, maar een groot deel van de vrijwilligers gaat, waarschijnlijk in oktober, starten met een verdiepingscursus. Ondanks de Coronacrisis is er wel regelmatig telefonisch contact geweest tussen medewerkers van het inloophuis en de gasten. Het inloophuis is nu in principe weer dagelijks geopend van maandag tot en met donderdag van 10.00 uur tot 16.00 uur en op vrijdag van 10.00 uur tot 13.00 uur. In deze opstartfase na de Coronastop kan er soms worden afgeweken van de standaardtijden. Daarom is een blik op de website almainloopershuis.nl belangrijk. Activiteiten als mindfulness wandelen zijn inmiddels alweer opgestart. Er staan allerlei activiteiten op het programma zoals spelen en delen voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar waarvan een ouder ernstig is. Ook zijn er andere activiteiten zoals buiten schilderen, waarbij vaak spontaan gesprekken ontstaan. Ook de gespreksgroep voor mannen met prostaatkanker, die veel belangstelling kent, gaat weer van start. Natuurlijk zijn de ideeën van de gasten belangrijk.

‘We zijn en blijven een stichting die afhankelijk is en blijft van giften en donaties, maar deze zijn door de Coronacrisis veel minder geworden. Maar we zijn ook heel blij met kleine giften, want alle kleine beetjes helpen ook echt,’ geeft Irene ten Seldam aan die in het bestuur van het Alma Inloopershuis zit. ‘We kennen een ANBI-status, giften zijn aftrekbaar via de belasting. Penningmeester Harrold Schreur weet daarin heel goed de weg. Hij is heel gedreven en duidelijk en heeft een grote ervaring als registeraccountant. Kijk voor alle info op de website. Het Alma Inloopershuis dankt haar naam aan de grote financiële ondersteuning van de Almeloopers. Ze biedt een laagdrempelige ontmoetingsplek. Het is een omgeving voor mensen die zelf of in hun naaste omgeving te maken hebben gehad met ernstige aandoeningen. Dit kan kanker, hart- en/of longfalen met weinig perspectief op herstel zijn. Het Alma Inloopershuis kunnen ze zonder afspraak binnenlopen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden