Hendrica Kingma werd onlangs 100 jaar. De prachtige bloementaart kreeg ze uit handen van de burgemeester, die daarvoor speciaal naar boven gehesen werd.
Hendrica Kingma werd onlangs 100 jaar. De prachtige bloementaart kreeg ze uit handen van de burgemeester, die daarvoor speciaal naar boven gehesen werd. (Foto: )

Feest bij 100-jarige Hendrica Kingma

ALMELO - Ondanks alle Coronaperikelen werd de 100-jarige verjaardag van Hendrica Maria Kingma-van den Booren een heel bijzonder gebeuren voor zowel de 100-jarige zelf als haar familie, de verschillende verzorgers van Huize Friso en andere belangstellenden die het geheel gade sloegen vanaf de voordeur bij de woontoren van het complex. Ze zagen dat de burgemeester in een speciale bak naar boven gehesen werd, getooid met een fraaie bloementaart. Ook vloog een vliegtuigje over met de tekst ‘Beppe Kingma 100 jaar’. Het Golden Oldies duo zorgde voor passende muziek.

Hendrica van den Booren werd op 3 juni 1920 geboren. Ze trouwde later met de heer Kingma en samen kregen ze twee dochters, zes kleinkinderen en ondertussen 11 achterkleinkinderen. Als jonge vrouw heeft Hendrica nog een poosje in een winkel gewerkt. Na haar trouwen heeft ze samen met haar man op verschillende plekken in Nederland gewoond. Toen haar man werd opgenomen in huize Friso kon zij naar de aanleuning in de grote woontoren van Friso die toen net gebouwd was. Zo was ze toch nog dicht bij haar man en kon ze hem op deze manier nog heel veel bezoeken. In 2012 overleed de heer Kingma.

Vliegtuig

Hendrica Kingma staat bij velen bekend als tante Rie. Ze heeft van haar klein- en achterkleinkinderen de naam Beppe gekregen. Haar man was een echte Fries. Het vliegtuigje met tekst, was een idee van haar schoonzoon en werd erg gewaardeerd. Er stond op ‘Beppe Kingma 100 jaar’, naar het Friese woord Beppe.

Burgemeester in speciaal bakje

De burgemeester werd gezekerd met speciale kettingen en mocht daarna in een glazenwassersbak plaats nemen. Hij gaf achteraf aan dat hij het wel heel spannend vond met zijn hoogtevrees. Vervolgens werd hij omhoog gehesen en kon hij boven de bloementaart overhandigen aan mevrouw Kingma. Ze vond het geweldig dat ze ondanks Corona toch zozeer in de bloemetjes werd gezet en in het middelpunt van de belangstelling stond.

Mevrouw Kingma woont nog steeds zelfstandig. Ze krijgt wel de nodige mantelzorg van haar dochter die in de buurt woont. Ze geniet nog dagelijks van alles om haar heen, maakt regelmatig een uitje en drinkt graag een glaasje wijn. Ze maakt graag kruiswoordpuzzels en onlangs hielp ze nog mee een puzzel van 2000 stukjes op te lossen. Tot net voor de crisis was ze wekelijks in de Noachkerk te vinden.

Gezellig

Voor haar geldt de uitspraak ‘gezelligheid kent geen tijd’. ‘Ze was regelmatig degene die op het laatst het licht uit deed na een feestje,’ vertelt schoonzoon Rob Franken. ‘Ze geniet nog zo ontzettend veel van het leven, dat ze zeker nog wel vijf jaar verder kan, daar heeft niemand bezwaar tegen.’

Zie voor meerdere foto's de facebookpagina van het Almelo's Weekblad

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden