Wilma Landkroon en Henny Thijssen. (Foto: Robert Hoetink)
Wilma Landkroon en Henny Thijssen. (Foto: Robert Hoetink) Foto: ROBERT HOETINK

Duet Henny Thijssen met zus Wilma

Algemeen

Nog één keer. Een duet, als afsluiting van een roemrijke carrière. Henny Thijssen haalde zijn zus, Wilma Landkroon, over voor een laatste opname in de studio. Het resultaat is ‘Onze liefde’, over hoe die jaren van roem zijn geweest, wat daar van over is en wat er dan echt toe doet.

Enschede - “Het was emotioneel”, zegt Henny Thijssen over de opnames, die inmiddels achter de rug zijn. “En dat is te horen ook.”
Een comeback is het niet. “Optredens in het land zullen er niet komen. Dit is een afscheid van haar muziek, waar we met hart en ziel aan hebben gewerkt.”

Wilma Landkroon is altijd onder haar voornaam bekend geweest. Ze is inmiddels ‘op leeftijd’ en na een boosterprik heel ziek geworden. “Henny hield me vast tijdens de opnames”, vertelt Wilma tijdens een fotoshoot in de achtertuin van haar broer. “Zonder hem was het niet gelukt.”

Thijssen maakt zich zorgen, maar blikt ook vooruit. “Ze weegt nog maar veertig kilo en krijgt sondevoeding om op te gewicht komen voordat de clip gemaakt kan worden.” De lancering van ‘Onze liefde’ laat dus nog even op zich wachten.

Wilma Landkroon -met Heintje Davids een van de eerste Nederlandse kindsterretjes- werd ontdekt door Gert Timmerman en scoorde eind 1968 haar eerste hit. Van ‘Heintje (Bau ein Schloss für mich)’ gingen een half miljoen exemplaren over de toonbank. Wilma was toen 11 jaar. In de jaren die volgden verkocht ze miljoenen platen. In Nederland, maar ook in Duitsland, Japan en Engeland. Zij speelde mee in twee Duitse films, onder meer met schlagerzanger Roy Black. Ze zong in het Engels, in het Japans en in het Duits. De showbizz heeft ze de rug toegekeerd, maar ze geniet nog steeds van muziek en deelt dit ook vaak met haar broer, Henny Thijssen. 

Na een bliksemcarrière van enkele jaren volgden moeilijker tijden voor Wilma. In 1995 keerde de geboren Enschedese de showbizz definitief de rug toe. “Wilma geniet nog steeds van muziek. Dat delen we. Net als het leven, dat niet altijd over rozen gaat”, zegt Thijssen daarover. “‘Onze liefde’ vertolkt dat.”

Henny Thijssen won twee jaar geleden The Voice Senior. Hij heeft haar gevraagd om nog één keer iets muzikaals met hem te doen. Niet voor de roem. Niet voor het geld. Gewoon als afsluiting van haar ooit zo’n glansrijke carrière. De opnames in de studio zijn voltooid. ‘’Het was een heel emotioneel gebeuren wat te horen is in dit prachtige lied. Het gaat echt over hoe de jaren zijn geweest en hoe ze er nu mee omgaan’’, zegt Thijssen.

Wilma moet nu eerst op krachten komen, vertelt Thijssen. “Ze weegt nog maar 40 kilo. Maar ze doet haar best om zo snel mogelijk op gewicht te komen, zodat de clip gemaakt kan worden. Dit lied heeft ze verdiend en is voor iedereen die van haar houdt. Het is een afscheid van de muziek die ze waard is. Geen comeback, geen optredens in het land. Gewoon een liedje waar ons hart en ziel en eerlijkheid en respect in zit en hoe we het leven hebben meegemaakt.’’

!