Er kan weer, Coronaproof, een frisse duik in het binnenzwembad worden genomen
Er kan weer, Coronaproof, een frisse duik in het binnenzwembad worden genomen (Foto: )

Coronaproof zwemmen? Het is mogelijk!

ALMELO - ‘Het was eerlijk gezegd best wel een verrassing voor ons dat we als zwembad weer open mochten,’ geeft Erik Busscher aan. Hij is directeur van het Sportbedrijf en het zwembad het Sportpark. Het bad gaat (waarschijnlijk) maandag 18 mei open en alleen voor specifieke zwemlesgroepen en voor mensen die banen zwemmen. Zo maar naar het bad komen is dus zinloos! Men moet eerst thuis online inchecken via de website van het sportbedrijf onder het kopje zwemmen.

‘Recreatief zwemmen zit er voorlopig dus nog niet in,’ aldus manager Zwemzaken en Receptie, Yvonne Versteeg. Alle medewerkers zijn erg blij dat het bad weer open mag, maar er komt wel heel wat bij kijken voor je goed Coronaproof kunt opereren. Het is heel belangrijk dat iedereen, voor hij of zij naar het zwembad gaat, thuis de badkleding aandoet, badslippers meeneemt en nog even de website checkt voor de laatste informatie. Ook thuis douchen en alvast een toiletbezoek brengen horen daarbij. Voor de zwemles geldt bovenkleding uitdoen bij het bad. Na afloop van het zwemmen is douchen niet toegestaan. Men mag wel een kleedhok gebruiken om aan te kleden en daarna schoonmaken.

Er is inmiddels heel wat overleg geweest met de verschillende zwembadbranches in het hele land. Men loopt over het algemeen tegen dezelfde obstakels aan. Mag een badmeester wel of niet mee het water in tijdens de lessen en mag er fysiek ondersteund worden? Hoeveel bezoekers mogen gelijktijdig in het water zijn? Kun je risicogroepen vanwege hun leeftijd wel laten zwemmen? Hoe moet het met de abonnementen? ‘We weten nu hoe we de routes naar het bad willen laten lopen, waardoor er zo min mogelijk kans is op contact. Er zijn verschillende medewerkers die helpen bij het in goede banen leiden. ‘Het moet zo Coronaproof mogelijk verlopen, want anders moeten we alles terugdraaien,’ aldus Yvonne Versteeg.

Er schijnt via wetenschappelijk onderzoek geconstateerd te zijn dat chloor een negatieve werking heeft op het virus. Daarom wordt het water via speciale landelijke protocollen voorzien van een extra hoeveelheid chloor. ‘Deze hoeveelheden zijn niet zo hoog dat ze de gezondheid van de zwemmer zullen schaden, zo is ons verzekerd,’ zegt Yvonne Versteeg.

‘Het zwembad, zowel binnen als buiten, is er in principe klaar voor, alles is netjes en schoon. We hebben zelfs de temperatuur van het buitenwater al een beetje opgewarmd,’ geeft Erik Busscher aan. ‘Er gaan heel wat liters water in zo’n groot buitenbad en dan duurt het normaal wel bijna twee weken voor het goed op temperatuur is, maar we hebben ervoor gekozen eerst het binnenbad open te stellen,’ aldus Busscher. Recreatief zwemmen en verblijven op de zonneweide gaat voorlopig nog niet door.

‘We hebben er heel veel zin om aan het bad te staan en heten de bezoekers van harte welkom. We gunnen iedereen weer een heerlijke plons in het zwembad Sportpark,’ aldus Erik Busscher, Yvonne Versteeg en het hele team van medewerkers.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden