Groots feest vieren gaat nu even niet, maar een partijtje korfbal mag weer gespeeld worden
Groots feest vieren gaat nu even niet, maar een partijtje korfbal mag weer gespeeld worden (Foto: )

Korfbalclub Achilles honderd jaar jong

ALMELO - In mei 2019 waren ze al begonnen met allerlei festiviteiten om zo het 100e kroonjaar gestalte te geven. Officieel bestaat de Korfbalclub CKV Achilles op 15 mei 2020 honderd jaar. Maar zoals alle grote activiteiten kan een groots feest niet gevierd worden. ‘Natuurlijk hadden we graag een heel groot feest gegeven, de voorbereidingen waren al in volle gang en ook mijn vrouw zat in de jubileumcommissie, maar de maatregelen gelden voor iedereen, dus ook voor ons,’ geeft voorzitter Harmen Eenkhoorn aan. ‘Maar de verschillende jubileumactiviteiten die we reeds gehad hebben pakken ze ons niet meer af. Als kers op de taart zou op 16 mei het Nederlands team hier een partijtje komen spelen en dat is echt jammer. Maar wie weet komt die kans nog een keer.’

De korfbalclub Achilles is 100 jaar geleden ontstaan vanuit de gymnastiekvereniging Achilles Wil. Destijds mochten meisjes en jongens voor het eerst samen sporten. Daar is de korfbalclub CKV Achilles uit voort gekomen. De korfballers zijn gestart bij ’t Jagertje in de Gravenallee. Vervolgens werden verschillende accommodaties betrokken. Rond 1960 kwamen ze in de Ossenkoppelerhoek terecht. Sinds 1980 is Achilles gevestigd aan de Koedijk. Onlangs heeft het veld, het terras en een deel van het clubgebouw nog een vernieuwing ondergaan. Er komt nog een nieuwe ingang en dan kan het complex de komende jaren prima mee. De sport onderging in de loop der jaren allerlei veranderingen. Verschillende regels zijn aangepast. Destijds kende men drie vakken en was de totale afmeting 30 x 90 meter. Vervolgens werd het 60 x 30 meter en sinds vijf jaar kent men een afmeting van 40 x 20 meter. ‘Doordat de velden kleiner werden kon de club het terras flink uitbreiden. Ze kunnen er nu geen gebruik van maken maar dat komt vast op een later tijdstip.

Achilles kent net alles vele andere verenigingen hele families die lid zijn. De familie Eenkhoorn is ook vertegenwoordigd met vader Rein die op zijn 71e nog steeds met een groepje leeftijdgenoten wekelijks een balletje gooit. Harmen heeft vele jaren fanatiek gespeeld. Was zelfs vier jaar lid van de andere korfbalvereniging AKC en speelt nog steeds mee in de midweekcompetitie. ‘We zijn niet meer zo supersnel, maar op het veld nog altijd heel fanatiek,’ geeft Harmen Eenkhoorn aan. Hij is momenteel naast voorzitter ook trainer en begeleidt onder andere de groep waar zijn dochter Maud (11) actief is. Zijn zoon heeft ook een blauwe maandag gekorfbald maar zag toch meer in een partijtje voetbal. De korfbalvereniging CKV Achilles is een vereniging met 160 leden, daarvan zijn er 70 jeugdleden. ‘We hebben het hier goed voor elkaar en kennen een kader dat onder andere uit 15 trainers bestaat. We beoefenen al 100 jaar samen de korfbalsport en zoals we het hier voor elkaar hebben kunnen we nog wel 100 jaar mee,’ aldus Harmen Eenkhoorn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden