Jan Nijhoff weet heel veel over de Tweede Wereldoorlog te vertellen en wil graag dat deze verhalen levend gehouden worden
Jan Nijhoff weet heel veel over de Tweede Wereldoorlog te vertellen en wil graag dat deze verhalen levend gehouden worden (Foto: )

WOII nog altijd op zijn netvlies

ALMELO - Hij weet nog heel veel tijdstippen, plaatsen en namen op te noemen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog, die zo’n onuitwisbare herinnering op hem heeft achter gelaten. Voor de 88-jarige Jan Nijhoff stond de hele lagere schoolperiode in het teken van de Tweede Wereldoorlog. ‘Ik lag door alle luchtalarmen meer onder de bank dan dat ik er in gezeten heb,’ lacht hij schamper. 

Jan Nijhoff is voor vele Almeloërs een bekend gezicht. Hij is na zijn werkzame leven in het onderwijs 28 jaar trouwambtenaar geweest en heeft heel wat bruidsparen in de echt verbonden. ‘Ik ben er bijna drie jaar geleden mee gestopt. Het is mooi geweest. Vooral het contact vooraf met de bruidsparen, mis ik wel,’ geeft Jan aan. Hij is zich nog meer gaan toeleggen op zijn hobby genealogie.

Jan Nijhoff is geboren in de Pijlkruidstraat. Hij was enig kind en groeide op met de kinderen in de buurt. Toen de oorlog uitbrak was hij een kleuter. Hij wilde graag naar school. Zijn vader vertelde hem dat de school dicht zat. Dat geloofde Jan niet. Vervolgens nam zijn vader hem mee achterop de fiets en toen zag Jan het met eigen ogen en berustte hij er in. Het ouderlijk huis van Jan Nijhoff grensde destijds met de tuin aan de speelplaats van de Rietschool. Die school werd al snel ingenomen door de Duitsers. Jan heeft veel moeten schuilen voor de V1 bommen van de Duitsers die werden afgeschoten vanaf de Bolkshoek. Ze kwamen heel laag over en regelmatig kwamen ze in de wijk terecht. Dat gaf telkens een hels lawaai. Hij weet nog dat hij een keer een boterham met ‘kunsthoning’ at. Dat heeft hij vanwege de associatie er mee daarna nooit meer gegeten. Ook hadden de geallieerden een aanvliegroute over Almelo naar het Ruhrgebied. De vader van Jan Nijhoff werkte bij de EHBO en werd heel vaak opgeroepen om hulp te bieden. Jan hoorde dan later de verhalen die soms heel akelig waren. Zieken werden bij gebrek aan beter af en toe vervoerd op onderstellen van driewielers en vuilniswagens werden gebruikt als ambulance. Jan herinnert zich nog hoe ze hard moesten wegrennen bij een bombardement en hoe Leidy van Bremen terug liep om nog iets op te halen en vervolgens verbrandde. Ook weet hij nog dat mevrouw Drees haar klompen aan wilde schieten en dat deze vol lagen met glas. Flinke verwondingen waren het gevolg.

Bevrijding

Bij de bevrijding kreeg Jan van de Canadezen chocolade en ook wit brood. Hij dacht dat het brood heel lekker zou zijn, maar vond het net een stuk leer en het smaakte niet. Jan had veel liever het brood dat gemaakt was van rogge. In die tijd overleden ook regelmatig kinderen aan difterie. Hij ziet de lijkwagens zo weer voor zich. Jan Nijhoff kan nog veel en veel meer over vertellen. Hij heeft al heel wat op papier gezet en hoopt dat zo de herinneringen levend blijvend.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden