Blij met de erkenning Regionaal Expertise Centrum Korsakov.
Blij met de erkenning Regionaal Expertise Centrum Korsakov.

Kroon op 40 jaar innovatie in zorg

Algemeen

Het nieuwe Vospaviljoen op woonzorglocatie Krönnenzommer in Hellendoorn is vrijdag officieel geopend. Tijdens deze opening is bekend gemaakt dat ZorgAccent de erkenning heeft gekregen Expertise Centrum Korsakov. Een kroon op 40 jaar innovatie in specialistische en complexe zorg.

Hellendoorn - Na het welkomstwoord van Aline Poolen, raad van bestuur van ZorgAccent was er een optreden van muziektherapeut Gerjanne Dannenberg samen met twee cliënten.
Na de officiële opening door Roy Kessels (hoogleraar neuropsychologie en klinisch neuropsycholoog) volgde een rondleiding door het woongebouw en de twee gebouwen dagbesteding De Homoet en Het Palet. Aansluitend was het tijd voor een gezellig feest voor cliënten en familie. “Zelf wisten we het al een tijdje hoor, want in januari werden we beoordeeld door een visitatiecommissie. Een team van vier ‘man’ sterk liep hier de hele dag rond, stelde vragen aan medewerkers, aan leden van de cliëntenraad en aan ketenpartners’’, vertelt Ans Oosterwechel, coach en cliëntadviseur Korsakov bij ZorgAccent.

Ook werd een bezoek gebracht aan het nieuwe Vospaviljoen, waar de cliënten inmiddels wonen, en aan De Homoet en Het Palet voor dagbesteding. “Ze wilden van alles weten over onze werkwijze, de behandelmethodes die we toepassen en de resultaten die we daarmee behalen. De commissie was lovend over ons werk op alle fronten. Aan het eind van de dag liet het visitatiecomité al doorschemeren dat we ‘glansrijk geslaagd’ waren, maaaar… tot het officieel was, moesten we dit nog even voor onszelf houden. Dat van januari tot en met 8 juni! Da’s een lange tijd, en dus best wel lastig.”

Veel kennis verzameld

Verbaasd is Ans Oosterwechel niet over de positieve uitslag. “Bij ZorgAccent werken we al 40 jaar met mensen bij wie het syndroom van Korsakov is vastgesteld. Dus ja, in die tijd hebben we samen heel veel kennis en ervaring opgedaan. Of ik trots ben dat we nu dan eindelijk officieel ook de status Regionaal Expertise Centrum Korsakov hebben? Ach nou ja, ik vind het natuurlijk wel mooi dat we het behaald hebben”, verklaart ze. “Maar waar ik vooral heel blij mee ben, is de erkenning voor alle teams. In die zin is dit een kroon op het werk van ons allemaal. Samen hebben we in al die jaren deze expertise opgedaan. Kennis en ervaring die we op basis van maatschappelijke betrokkenheid al heel lang toepassen en uitdragen.” 

Korte lijnen

Ans werkt als trainer bij het Landelijk Kenniscentrum Korsakov en elke zes weken ontmoet ze collega’s in het Korsakov Zorgcircuit Overijssel. “De lijnen zijn kort, we weten elkaar snel te vinden als er specifieke vragen zijn”, zegt ze. “Medewerkers geven gastlessen en adviseren zorgprofessionals met minder ervaring binnen dit vakgebied, die werkzaam zijn bij zorginstellingen verspreid over de hele regio. We deden dat er altijd maar gewoon zo bij. Nu we deze officiële erkenning hebben, kunnen we daar echt iemand voor vrijmaken.’’

Passie 

Het nieuwe Vospaviljoen dat in maart geopend werd, biedt woonruimte aan 38 cliënten. “Inmiddels zijn de mensen een beetje gewend aan de nieuwe ruimte. En voor de medewerkers is het fijn werken hier. Inhoudelijk blijven we precies hetzelfde doen hoor. Ook als we dit predicaat niet hadden gekregen. Want wat we onze cliënten bieden is dat wat het best aansluit bij hen als individuele mens met het syndroom van Korsakov. We werken met passie, gaan uit van de relatie met de cliënt en van dat wat zij nog wél kunnen. Daarmee geven we hen een stukje levensvreugde en zelfstandigheid terug.’’

Complexe zorg

Noem je binnen het wereldje van ‘Laag Volume Hoog Complexe Zorg (LVHC), het syndroom van Korsakov dan zeg je ZorgAccent. Ans: “Ja dat herken ik wel. We lopen al heel wat jaren mee in deze specialistische vorm van zorg.” Dat geldt ook voor Ans. Vlak nadat ze haar carrière begon in de zorg, in 1975, vatte het behandelteam het plan op om specifieke zorg te ontwikkelen voor mensen met het syndroom van Korsakov. “We zagen dat deze doelgroep andere zorg nodig had. Mensen met Korsakov reageren heel sterk op prikkels waardoor ze overzicht verliezen. Ze hebben problemen met het houden van overzicht en het plannen en organiseren van allerlei onderdelen van het dagelijks leven.”

Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 7 uur geleden
Esmee Euren en Isabel de Wijngaert hebben de gedichtenwedstrijd rond 4 en 5 mei gewonnen.
Esmee en Isabel winnen gedichtenwedstrijd 12 uur geleden
De Montessorischool heeft een nieuw buitenleslokaal.
Ouders Montessorischool bouwen nieuw leslokaal 23 apr, 12:29
De Klup heeft nu creatieve workshops voor mensen met een beperking.
Creatieve therapie voor mensen met beperking 23 apr, 08:30
Gratis entree bij de meet-up in het Noaberhoes.
'Europa spoort niet' in het Noaberhoes 22 apr, 15:32
Afbeelding
'Twaalfde Slingerbeurs wederom een succes!' 22 apr, 13:27
Afbeelding
The Fortunate Sons openingsact Ribs & Blues 22 apr, 06:38
Gratis entree bij de meet-up in het Noaberhoes.
'Europa spoort niet' in het Noaberhoes 21 apr, 13:52