Deze route is met kaart te zien via www.oetintwente.nl en klik dan op de openingspagina op: Routes watermolens in Twente.
Deze route is met kaart te zien via www.oetintwente.nl en klik dan op de openingspagina op: Routes watermolens in Twente.

Met Martin op de fiets naar Singraven

Almeloër Martin Beumer heeft tal van auto-, fiets- en wandelroutes opgetekend en één daarvan is een mooie fietsroute naar Denekamp en Nordhorn. Hij deelt de route graag met de lezers van deze krant. De start is in Almelo.

Almelo – Volgens Martin Beumer gaat het om een bijzondere route. “Niet alleen om het kasteel Singraven, maar ook omdat ze sinds een half jaar bij de watermolen bezig zijn met het opwekken van elektriciteit. Het waterverschil zorgt voor automatische elektriciteitsopwekking’’, vertelt Martin Beumer.

De fietsroute van Beumer gaat onder meer naar het Stift, Singraven in Denekamp, het Sluizenhuisje en het Kanaal Almelo Nordhorn. “Onderweg zijn er veel pleisterplaatsen. De lange route is ongeveer 56 kilometer en deze kan worden verkort tot 35 kilomete’’, zegt Beumer.

De fietsroute start bij NS Station Almelo. “Daarna fietsen we naar het kanaal Almelo Nordhorn. We gaan door de fraaie bossen bij de Gravenallee, weer naar het kanaal, dan via de Bellinckhofweg langs de Middelsloot naar Beekdorp. Nu komen we in het mooie gebied rondom Het Stift. We fietsen over een mooi fietspad langs een kleine kapel en komen dan uit bij Het Stift in Weerselo, met kerkje en ‘oud -Twents’ restaurant De Stiftsjuffer met een mooi terras en een oude waterput, een uniek plekje in Twente.’’

Na een korte rondwandeling over Het Stift gaat het naar Weerselo en via de Ootmarsumsedijk komt de route weer bij het kanaal Almelo Nordhorn. Beumer: ”We fietsen naar Volthe en dan via de Linderdijk over de Bij Dinkel naar de watermolen aan de Schiphorsterdijk. Even verder ligt Landgoed Singraven in Denekamp. Hier heb je Huis Singraven, de landgoedwinkel, het restaurant met de schitterend gelegen terrassen voor en achter en natuurlijk de Watermolen Singraven.’’

In de landgoedwinkel is er informatie over het arboretum en de tuinen, in het watermolengebouw is een expositie over de Dinkel en het energieproject. “Via de landgoedwinkel is een wandeling mogelijk mogelijk naar de tuinen van Singraven en/of het Arboretum. Ook is een korte wandeling mogelijk via de parkeerplaats naar de achterkant van de watermolen, met een idyllisch gelegen terras.’’

De route gaat verder over de Kasteellaan naar het kanaal Almelo Nordhorn. Beumer: “Wat verder komen we op een mooi punt: de Bij Dinkel. En aan de overkant van het kanaal, via een kleine brug, wandelend te bekijken: het Schuivenhuisje. We fietsen nu steeds over het fietspad langs het kanaal Amelo Nordhorn en zien onderweg diverse orchideeën, vogelsoorten, hazen en koeien. Ook zien we de mooie Reutumse sluis en later de fraaie pleisterplaats restaurant Fraans Marie.’’

Het fietsuitje wordt vervolgd langs het kanaal en via de Tukkersdijk komt de route uit bij het Banisgemaal in Almelo. “En van hieruit gaan we weer naar NS Almelo’’, aldus Beumer.
(Zie ook de website van Naober).

Meer berichten