Autodidact JoHaN Martinus maakt een schilderwerk
Autodidact JoHaN Martinus maakt een schilderwerk (Foto: Hubert van Mastrigt)

Trots op Cultuur: JoHaN Martinus

In deze editie van Trots op Cultuur deze keer een gesprek met JoHaN Martinus. ‘’Ik ben JoHaN Martinus geboren en getogen in Almelo en ben autodidact.’’

Almelo - “Mensen zouden mij kunnen kennen als maker van schilderwerk en de atelierroute in Almelo. Maar ook van de etalage van de winkel Doelenstraat 35; hier is mijn werk te zien. Verder hangt mijn werk bij de Pop Up Expo aan de Kerkstraat. Daarnaast ben ik (mede)schilder en ontwerper van twee ‘kunst’ elektriciteitskastjes. In 2021 kreeg ik de 2e plek bij de Herman Krikhaarprijs.”

JoHaN vertelt over zijn werk, en over de ontwikkeling die hij doormaakte als kunstenaar: “Mijn werk heeft als basis realistische beelden. Of samengevoegd tot één beeld, of een vreemde uitsnede met als doel de kijker verleiden om iets langer te laten kijken. Op dit moment gebruik ik random felle kleuren om een realistisch plaatje meer abstract te maken. In de loop der jaren ben ik groter werk gaan maken en schilder ik vaker op andere ondergronden, bijvoorbeeld op stoelen.”

Gevraagd naar zijn ambities, zegt hij: “Kunstwerken maken voor algemene ruimten. Hangen in een galerie.”
Hij vindt dat zijn werk bijdraagt aan een mooier en leuker Almelo. “Als mijn werk in etalages zichtbaar is, vind ik dat zeker. Daarnaast heb ik meegewerkt aan het beschilderen van elektriciteitskastjes.”

Er liggen volgens JoHaN nog wel wat kansen op het gebied van cultuur in Almelo. Hij heeft er duidelijke ideeën over. “Promotie. Het meer promoten van de kunst in Almelo. Er is veel cultuur in Almelo maar ik heb het idee dat dat nog vaak onbekend is. En promoten zowel in het maken van, als in het bekijken ervan. En natuurlijk geld: het gemeentelijk geld dat voor cultuur bestemd is ook daarvoor gebruiken. Bijvoorbeeld de coronagelden op cultuurgebied.”

Ook op de vraag wat de grootste bedreiging is heeft hij een vlot antwoord. “Onverschilligheid: Er is veel moois maar er wordt vaak langs gelopen. Geld: er is geld nodig om dingen te realiseren en plekken te huren. De huurprijs van panden is hoog. Eigen plekken zijn moeilijk te vinden.”

Ook heeft hij wel wat aanmerkingen en opmerkingen over de gemeente Almelo: “Er lijkt weinig steun vanuit de gemeente te komen. Panden die bij de gemeente in beheer zijn en in gebruik zijn door cultuur, worden óf verkocht óf krijgen een andere functie. De cultuurgebruiker moet er dan uit, zonder dat de gemeente constructief mee lijkt te denken. Daarnaast gebruiken ze geld dat eigenlijk voor cultuur bedoeld is voor andere zaken. Maar ook: Cultuur is al wel meer zichtbaar geworden. Gedichten op de muur. Regelmatig persberichten in de krant. Meer cultuurdagen in het centrum.”
Cultuur zorgt volgens hem voor de leuke dingen: “Kleur, plezier, geschiedenis, leerstof, saamhorigheid, hobby. Kortom de smileys in het leven.”

Kijk voor meer werk van JoHaN op www.martinus.exto.nl.

door Almelo Promotie

‘er is veel moois maar er wordt vaak langs gelopen’

Meer berichten