De regiegroep onder leiding van Jos Tornij presenteerde in januari nog vol trots het mooie programma rond 75 jaar vrijheid waaraan zovelen medewerking hadden verleend
De regiegroep onder leiding van Jos Tornij presenteerde in januari nog vol trots het mooie programma rond 75 jaar vrijheid waaraan zovelen medewerking hadden verleend (Foto: Marion Wesselink)

Activiteiten 75 jaar vrijheid gecanceld

ALMELO - Er is door de organisatoren in allerlei geledingen heel lang hard gewerkt om grote, passende activiteiten te ontplooien t.a.v. 75 jaar vrijheid. De ‘Regiegroep 75 jaarVrijheid’, presenteerde in januari bescheiden maar toch vol trots het jubieleumprogramma. Helaas gooide het coronavirus roet in het eten en moet alles gecanceld worden. ‘Iedereen vindt het lammer maar men is ook heel begripvol in deze voor iedereen moeilijke tijd’. Geeft de voorzitter Jos Tornij aan.

Onlangs viel er overal in Amelo de ‘Vrijheidskrant Almelo’, op de deurmat. Er stond een geweldig mooi en gevarieerd programma in dat helaas allemaal niet door gaat. Onlangs werd vanuit overheidswege bekend gemaakt dat alle evenementen tot 1 juni niet door gaan. Dat betekent dat alle activiteiten die er op de planning staan tot 13 juni definitief van het programma zijn geschrapt vanwege de COVID 19-crisis.

Overleg

De Regiegroep gaat in overleg met alle organisatoren om bij hen te informeren of exposities, lezingen, muziekprogramma's, onthullingen van gedenkplaten, herdenkingen en vieringen op een andere wijze of op een ander tijdstip kunnen plaatsvinden of geschrapt moeten worden. Mocht uit deze contacten een nieuwe planning voortvloeien, dan zal er weer een actuele activiteitenkalender verschijnen om zodoende toch een breed publiek te informeren over deze uitgestelde activiteiten.

De komst van familieleden van veteranen uit Canada en van twee muziekbands zijn inmiddels ook gecanceld. ‘Het lijkt dat we in een wereld van onvrijheid terecht zijn gekomen in een jaar waarin we juist 75 jaar vrijheid uitvoerig wilden vieren!’ aldus Tornij. Over de invulling van de verschillende herdenkingen op 4 mei kan op dit moment geen verdere informatie worden verstrekt. Het ‘Comité 4 mei herdenking Almelo’ gaat hierover in gesprek met de burgemeester. De herdenkingsbijeenkomst in Hof88 en de stille tocht gaan niet door.

Oproep massaal vlaggen

De Regiegroep 75 jaar Vrijheid Almelo wil de verbondenheid van mensen in deze moeilijke periode graag gestalte te geven door een oproep te doen aan de Almelose bevolking onder de titel ‘Heel Almelo Vlagt’ ‘Laten wij op zondag 5 april, de dag waarop Almelo is bevrijd en op dinsdag 5 mei, de landelijke Bevrijdingsdag, onze solidariteit tonen door massaal te gaan vlaggen vanaf 8.00 uur ’s ochtends. Dan worden in Almelo, Aadorp en Bornerbroek de kerkklokken geluid,’ aldus Jos Tornij.

Er is ook een speciaal ontworpen vrijheidsvlag voor Almelo, hoe men die kan verkrijgen kan men zien op de facebooksite 75 jaar Vrijheid Almelo en in andere media. De Regiegroep 75 jaar Vrijheid Almelo heeft vanzelfsprekend alle begrip voor de overheidsmaatregelen die nu van toepassing zijn. ‘Wij danken alle organisatoren voor de gedane inspanningen.’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden