De verpleegkundig specialist en physician assistant vormen een uitkomst voor de werkdruk van de huisarts
De verpleegkundig specialist en physician assistant vormen een uitkomst voor de werkdruk van de huisarts (Foto: )

Verpleegkundig specialist groot succes

ALMELO - De werkdruk van huisartsen is hoog. De Federatie Eerstelijnzorg Almelo (FEA) en de Centrale Huisartsenpost Almelo zijn al geruime tijd bezig de werkdruk van de huisarts te verminderen. Zeker nu een tekort dreigt aan huisartsen in Almelo en omstreken. Met de inzet van de verpleegkundig specialist (VS) en physician assistant (PA) worden taken van de huisarts uit handen genomen. Het is een voorbeeld van functiedifferentiatie en innovatief werken, dat inmiddels zijn vruchten afwerpt. De belangstelling voor de functies neemt steeds meer toe. Met als gevolg dat er wachtlijsten zijn voor de opleiding. Ook onder huisartsen is er een toenemende vraag naar deze ‘ondersteuners’ in de zorg.

Connie Oude Weernink is locatiemanager bij de Centrale Huisartsenpost Almelo (CHPA). Zij is verantwoordelijk voor de coördinatie van de opleiding binnen de huisartsenpost. ‘Wat wij hier doen is uniek,’ vertelt Connie Oude Weernink. ‘In tegenstelling tot andere opleidingen nemen wij de coördinatie op ons en werven wij zelf de VS’en PA’s in opleiding. Zij komen vervolgens op de loonlijst van de huisartsenpost en worden binnen de huisartsenpost en de dagpraktijk opgeleid. Wij regelen zelf een opleidingsplaats voor de studenten. De HBO-studie is een combinatie van werken in de praktijk met een dag school.’

Samen met het dreigende huisartsentekort anticipeert de CHPA en FEA met deze functiedifferentiatie. De opleiding tot VS en PA voorziet daarom in een groeiende behoefte complete huisartsenzorg te blijven bieden. De taken van de VS en PA komen in grote lijnen op hetzelfde neer, ondersteunen van de huisarts met het zelfstandig uitoefenen van verpleegkundige en medische taken. In Almelo en Wierden worden momenteel zes studenten VS en PA opgeleid. Een combinatie van leren en werken voor minimaal 32 uur per week.

De PA-opleiding duurt 2,5 jaar en die van de VS 2 jaar. De eerste weken kijken de PA en VS vooral mee tijdens het spreekuur van de huisarts. Vervolgens zal hij of zij onder begeleiding zelf enkele consulten doen waarbij de opleider mee kijkt. Als dit naar beider tevredenheid verloopt worden de (eenvoudige) consulten zelfstandig uitgevoerd door de PA/VS, waarbij de casus achteraf besproken wordt met de opleider. Aan het eind van de opleiding kan de PA/VS zelfstandig consulten afhandelen met eenvoudige problematiek.

Er is veel belangstelling voor de opleiding. Alle opleidingsplekken op de Hogescholen zijn elk jaar snel gevuld. Er zijn zelfs wachtlijsten. Connie: ‘We ontvangen regelmatig open sollicitaties van zorgverleners die graag in opleiding willen komen bij de CHPA. Een unieke kans om zowel binnen de dag- als spoedzorg opgeleid te kunnen, wordt dan als reden genoemd.’ Maar ook huisartsen schatten de inzet van de VS en PA steeds meer op waarde in. Zie ook https://huisartsintwente.nl/ met de slogan ‘In Twente doen we het samen’ die in 2019 werd opgezet.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden