Kim, Sam, Nick en Roy in de circuspiste van Circus Erasmini
Kim, Sam, Nick en Roy in de circuspiste van Circus Erasmini (Foto: Nathalie Gerritsen)

Het circus laat je niet los

ALMELO - Menigeen kan zijn eerste bezoek aan het circus nog herinneren. Voor kinderen is het circus een magische plek, ze kijken met verwondering naar alle acts en gieren van het lachen om de clowns. De magie rondom het circus wordt jaarlijks beleefd door leerlingen van Het Erasmus die als artiest betrokken zijn bij Circus Erasmini. Zij ontvangen ongeveer 500 basisschoolleerlingen uit groep 3 en 4 in hun eigen circus. En wat blijkt? Zelfs oud-leerlingen komen graag enkele dagen terug om te helpen.

Oud-leerlingen Kim, Sam, Nick en Roy hebben drie dagen lang de circusdirectie geholpen met allerlei hand en spandiensten. ‘Roy en ik waren al voor 8 uur aanwezig en zijn meteen gestart met de opbouw van het circus. We toveren de sporthal om tot een ware circuspiste,’ vertelt Nick. Nick en Roy Swinkels volgen de opleiding autotechnicus niveau 2 aan het ROC van Twente. ‘Bij Mobiliteit & Transport kregen we ook fietstechniek. Dat komt nu van pas, ik heb alle eenwielers gecontroleerd en ze opgeknapt als dat nodig was.

’ Voor Nick had het circus al een aantrekkingskracht toen hij in groep 8 zat. ‘Ik kwam soms kijken op de vrijdagmiddag als ze aan het oefenen waren. Roy zat vanaf het eerste schooljaar bij het circus en dat wilde ik ook!’

Sportstroomleerlingen

Voor veel leerlingen van het vmbo en de mavo is het circus een belangrijk onderdeel van het schooljaar, ze werken en leven er naar toe. Voor Kim en Sam Kamst was het circus ieder jaar een feest, ze deden mee aan allerlei acts zoals rope skipping, rhönrad en de eenwieler. Als sportstroomleerlingen waren ze al actief betrokken bij de opbouw, dus helpen bij het circus voelt voor hen als thuiskomen. ‘We volgen nu allebei de opleiding Sport en Bewegen aan Landstede MBO in Zwolle. Onze begeleider vond dit een mooie manier ervaring op te doen in de praktijk,’ vertelt Kim. ‘Voor mijn opleiding moet ik binnenkort een dag een LO-docent observeren, dan loop ik een dagje met meneer Visser mee. Daar heb ik nu al zin in.’

Betrokkenheid

De circusdirectie is dolblij met de hulp van de oud-leerlingen. ‘De betrokkenheid en het enthousiasme van deze oud-leerlingen is kenmerkend voor het circus. Je ziet leerlingen ieder jaar groeien. Zelfs leerlingen met plankenkoorts weten dit gaandeweg te overwinnen. Dat geeft zo veel voldoening,’ vertelt Erik Visser.

Het leuke van het circus is dat iedereen mee kan en mee mag doen. ‘Veel van onze vrienden doen nog mee, dat maakt het natuurlijk extra leuk om hier nu te zijn,’ aldus Nick. Tijdens de drie voorstellingen helpen Kim, Sam, Nick en Roy bij het ombouwen van de piste en ondersteunen ze de artiesten en de circusdirectie waar nodig. ‘In de piste voelen we ons als een vis in het water,’ lacht het viertal. Het sfeertje dat om het circus hangt is inderdaad magisch!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden