Bilal Basacikoglu in mineur na de wedstrijd van Heracles tegen Excelsior. (Foto: Michael Bulder/NESimages/)
Bilal Basacikoglu in mineur na de wedstrijd van Heracles tegen Excelsior. (Foto: Michael Bulder/NESimages/) Foto: NESimages/Michael Bulder

Het wonder van Almelo blijft uit

Algemeen

Het zo vurig gewenste wonder van Almelo, waarmee de 3-0 nederlaag van woensdag tegen Excelsior moest worden weggepoetst, bleef zaterdagavond uit. Excelsior won ook in Almelo, met 1-3. Na zeventien jaar eredivisie keert Heracles Almelo terug naar het tweede niveau, de Keuken Kampioen Divisie.

Almelo – Even leek Heracles nog een vuist te kunnen gaan maken in de play-off om lijfsbehoud. Dat was na de openingsgoal van Sinan Bakis in de 28e minuut. De clubtopscorer die in de heenwedstrijd tegen Excelsior in Rotterdam op de bank werd gehouden, kopte fraai raak. Heracles en de fans hoopten weer.
Maar de tweede helft was nog maar twee minuten oud, toen topschutter Thijs Dallinga de gelijkmaker binnen schoot, 1-1.
Daarmee werd eigenlijk al de knock-out uitgedeeld aan de ploeg van trainer René Kolmschot. Excelsior strooide nog wat extra zout in de toch al zo diepe wond door nog twee keer te scoren. Eerst kopte Mats Wieffer de 1-2 achter doelman Koen Bucker en in de slotfase tikte invaller Nikolas Agrafiotis ook nog de 1-3 binnen.

Daarmee was het doek gevallen voor Heracles dat op wonderbaarlijke wijze in de play-offs belandde, want na de wedstrijd tegen FC Twente stond de ploeg van toen nog trainer Frank Wormuth keurig twaalfde met acht punten voorsprong op Sparta.
Met 34 punten was Heracles ‘zo goed als veilig’.
Toch zeiden Wormuth en aanvoerder Justin Hoogma toen al dat er nog een punt nodig was om zeker te zijn van nog een jaar eredivisie. Ze kregen gelijk.
Het ene benodigde punt kwam er niet, omdat de wedstrijden tegen de laagvliegers Willem II, RKC en Sparta alle drie verloren gingen. En Sparta won driemaal op rij, waardoor Heracles op plek 16 belandde.

De zet van het bestuur om Wormuth weg te sturen en Kolmschot de play-off te laten doen, pakte niet goed uit. In de eerste wedstrijd tegen Excelsior werd Heracles weggespeeld door een wervelend Excelsior met Wieffer, Dallinga en Ruben Niemeijer (ex-Heracles) als uitblinkers.

Voor Heracles is het nu uithuilen en opnieuw beginnen. De begroting moet naar beneden, dat staat al wel vast. Van de selectie gaan Janis Blaswich en Kaj Sierhuis in ieder geval weg. De contracten met Mats Knoester, Ismail Azzaoui en Samuel Armenteros lopen af. Het contract van Nikolai Laursen loopt nog door. De aanvaller degradeerde vorig jaar ook met FC Emmen en mag zich ervaringsdeskundige noemen wat degraderen via de play-offs betreft. Met Carlos Vicens komt er een nieuwe trainer.

Afbeelding
Heracles laat het weer eens afweten 2 uur geleden
Afbeelding
Lezing Historische Kring over putten 3 uur geleden
Afbeelding
Mijlpaal in duurzaamheid 4 uur geleden
Afbeelding
Boerderij Beeklust wint de Stadsprijs 4 uur geleden
Afbeelding
De ijsbaan is open! 4 uur geleden
Afbeelding
'Gelders' concert in de Grote Kerk 10 dec., 13:30
Afbeelding
Regionale actie 'Stoppen met roken' 9 dec., 13:45
Afbeelding
No Songs for Old Men live in Katoen en Nu 8 dec., 13:21