De nieuwe showroom van Baan Twente - Ford in Hengelo wordt tegen de bestaande werkplaats aan gebouwd.
De nieuwe showroom van Baan Twente - Ford in Hengelo wordt tegen de bestaande werkplaats aan gebouwd. (Foto: )

Een tweede leven bij Baan Twente

Voortman Design and Build en Voortman Steel Construction slaan de handen ineen voor de revitalisering van de bestaande showroom van Baan Twente - Ford in Hengelo. Bij dit project wordt de bestaande (staal)constructie zoveel mogelijk hergebruikt en, waar dit niet kan, circulair ingezet bij de bouw van de nieuwe showroom. De bestaande staalconstructie krijgt zo een tweede leven. Bepaald geen standaardproject, maar een mooie uitdaging waarbij de verschillende expertises nauw met elkaar samenwerken.

HENGELO - Vooral de engineeringsfase verliep totaal anders dan bij een gemiddeld staalbouwproject. Omdat van de bestaande constructie slechts enkele oude tekeningen beschikbaar waren, hebben de betrokken engineers op locatie de bestaande staalconstructie ingemeten en nagerekend. Dit om te kunnen beoordelen welke delen van de staalconstructie volledig hergebruikt konden worden in de nieuwe constructie. De overige staalprofielen worden ingezet als circulair staal, om zoveel mogelijk bestaand staal opnieuw te gebruiken. De nieuwe showroom is groter en hoger en krijgt een extra belasting vanwege de zonnepanelen op het dak. De engineers hebben daarom ook gekeken of de bestaande staalconstructie de belasting in de nieuwe situatie kan dragen.

De showroom wordt tegen de bestaande werkplaats aan gebouwd. Om ervoor te zorgen dat de bestaande kolommen en liggers op dezelfde plek worden hergebruikt, zijn deze voorafgaand aan de demontage gemerkt. Waar nodig worden ze aangepast voor hergebruik. Jan Lubbers, Projectleider staal en beplating: “Ons doel om de bestaande staalconstructie zoveel mogelijk te hergebruiken, in combinatie met een sportieve planning, leverde een behoorlijk intensief engineeringstraject op. De bestaande kolommen van de showroom worden opgelengd en zo nodig verstevigd en de liggers en drukkers worden aangepast om te voldoen aan de belastingen en verdere eisen in de nieuwe situatie. Dit gebeurt zowel in onze productiehal als op locatie.”

Aan het project ging ruim een jaar van voorbereiding vooraf. Op basis van het Programma van Eisen is in samenspraak met de klant het definitieve ontwerp tot stand gekomen en de bestaande staalconstructie aangepast. Voortman Design and Build, dat vanaf het ontwerp bij het project betrokken is, verzorgde de vergunningsaanvraag en neemt ook de afbouw van de showroom en de nieuwe inrichting van de werkplaats voor zijn rekening. Projectleider Ruud Semmekrot: “Het feit dat Voortman Design and Build naast een eigen constructeur en eigen BIM-modelleurs ook een installatie-adviseur in huis heeft, was voor de opdrachtgever een belangrijke reden om te kiezen voor Voortman.”

Inmiddels is de bestaande staalconstructie volledig gedemonteerd en is gestart met de grond- en fundatiewerkzaamheden. Medio mei wordt gestart met de montage van de staalconstructie; slechts tien weken na de start van de sloop- en demontagewerkzaamheden. De planning is bij dit project een grote uitdaging, maar omdat er een gedetailleerd plan is opgesteld en de bouw grondig voorbereid is, kan nu in de uitvoeringsfase tijd bespaard worden. Op deze manier kan het project binnen de gestelde planning gerealiseerd worden. Dat betekent dat het gebouw voor de bouwvakantie wind- en waterdicht is. 

Meer berichten