Museumnacht 2019 in Enschede. (Foto: Lars Smook)
Museumnacht 2019 in Enschede. (Foto: Lars Smook) (Foto: Lars Smook)

Enschedese musea komen met agenda

Op de hoogte blijven van de activiteiten in Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek wordt makkelijker, want de Enschedese musea publiceren tweewekelijks een agenda in deze krant. 

Enschede - Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek tonen de wereld in een notendop. De Enschedese musea met honderdduizenden objecten van kunst, cultuur, geschiedenis, natuur, wetenschap en techniek zijn de plekken waar de verwondering toeslaat. Of dat nu in één van de prachtige tentoonstellingen is in Rijksmuseum Twenthe, in de Wunderkammers van De Museumfabriek of tijdens een inspirerend publieksprogramma in een van beide musea.

In Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek worden met grote regelmaat activiteiten georganiseerd. Rondom de tentoonstellingen vinden artist talks, lezingen, speciale rondleidingen of avondopenstellingen plaats.
In De Museumfabriek worden lezingen over natuur, sterrenkunde, museumobjecten of bijzondere gebeurtenissen georganiseerd, en vinden in de donkere maanden sterrenkijkavonden plaats.

Vanaf het einde van de maand zal tweewekelijks een activiteitenagenda van de musea in deze krant worden gepubliceerd. Zo bent u altijd op de hoogte van het bijzondere programma!

Op 5 juni start in Rijksmuseum Twenthe een bijzonder project van beeldend kunstenaar en fotograaf Elspeth Diederix. Diederix, die tevens is opgeleid als hovenier, ontwierp een nieuwe achtertuin voor het museum, de Sottobosco Tuin. Diederix ontwikkelde ook nieuw werk in relatie tot de tuin, dat tot en met 11 september is te zien in haar solotentoonstelling Sottobosco.

Voor zowel haar nieuwste werk als de tuin liet ze zich inspireren door de mysterieuze, zeventiende-eeuwse bosgrondstillevens uit de museumcollectie. De schilders van deze sottobosco-taferelen richtten hun aandacht op het leven laag bij grond, onder de bomen. Ze schilderden vlinders, planten en gekleurde bloemen die afsteken tegen de veelal donkere achtergronden.

De Sottobosco Tuin, die zich bevindt aan de achterzijde van het Rijksmuseum, verscholen tussen de majestueuze eikenbomen en een oude Twentse boerderij, is een echte schaduwtuin en ademt geheel de donkere sfeer van de sottobosco-schilderijen. De Museumfabriek staat vanaf 9 juni in het teken van vlinders. Het museum presenteert deze zomervakantie de Vlinderfabriek, een echt familie-uitje met verpoppende rupsen, rondfladderende vlinders, kasten vol met vlinderverzamelingen en veel activiteiten.

Meer berichten