Back to the roots - Hubert van Mastrigt
Back to the roots - Hubert van Mastrigt Foto: Hubert van Mastrigt

Trots op cultuur: Hubert van Mastrigt

Algemeen

In deze editie van Trots op Cultuur deze keer een gesprek met Hubert van Mastrigt. 

Almelo - “Ik ben Hubert van Mastrigt, woon in Almelo en hou me vooral bezig met geënsceneerde fotografie en vormgeving. Een vooraf bedacht idee wordt eerst geschetst, een draaiboek gemaakt, uitgewerkt en dan pas ga ik fotograferen.”

Omschrijf jezelf als cultuurmaker

“Iedere dag weer iets nieuws bedenken/maken/vormgeven blijft een uitdaging. Al ruim 40 jaar ben ik lid van fotogroep Schelfhorst en Rayongroep Twente. Binnen de werkgroep Open Ateliers Almelo verzorg ik onder anderen fotografie, grafische vormgeving en realisatie van de jaarlijkse catalogus. Samen met een aantal Almelose kunstenaars en Nieuwe Twentse Kunst hebben we de PopUp-Expo in de Kerkstaat opgezet, bedoeld om lokale kunstenaars een podium te bieden.”

Waar ben je trots op?

“Zo nu en dan een mooie erkenning door met mijn werk een prijs te winnen is een stimulans om door te gaan en steeds weer te vernieuwen. (Herman Krikhaarprijs, Kunst in het Volkspark, Art Explosion). Het geeft veel voldoening om samen met gelijkgestemden iets te organiseren wat een succes wordt. Als voorbeeld de vele exposities die met fotogroep Schelfhorst de afgelopen jaren zijn georganiseerd. Ieder jaar weer het organiseren en vormgeven van Open Ateliers Almelo, met als uitdaging meer goede deelnemers en bezoekers. En als recentste activiteit het realiseren van de PopUp-Expo.”

Wat zou je nog willen bereiken? 

“Ik heb nog genoeg mooie ideeën om te fotograferen. Zolang ik geïnspireerd blijf zal ik nieuw werk blijven maken. Hopelijk nog een lang leven voor de PopUp-Expo (op de huidige locatie of eventueel een andere locatie in het centrum). Jonge mensen interesseren voor de kunst. Dat Open Ateliers Almelo door mag blijven groeien met telkens weer nieuwe aanwas van jonge kunstenaars en veel bezoekers. Fotografie leeft! Zie dit aan de miljoenen beelden die per dag op social media worden geplaatst. Ook voor de fotoclubs zal dit in de toekomst ongetwijfeld nieuwe (jonge) leden gaan opleveren.”

Vind je dat je met jouw werk bijdraagt aan een mooier en beter Almelo?

“Ik hoop het! Tijdens exposities, lezingen en kunstmanifestaties zijn er veel bezoekers die genieten van het kijken naar kunst, de humor doorzien en dat met een brede glimlach. Velen worden door het kijken en genieten van de beelden geïnspireerd om het zelf ook te willen gaan doen. De fotocursus is hiervoor dan een mooie opstap. Ik heb, nadat men de fotocursus heeft afgerond, veel  mensen zien groeien in hun creatieve fotografie. Ze hebben er echt iets van geleerd en er zeker iets mee gedaan.”

Wat voegt cultuur toe?

“Cultuur! Vitamine C met een hoofdletter! Zonder Cultuur is er géén blijdschap, géén optimisme. Cultuur is onmisbaar voor een gezonde samenleving! Kunst stelt ons in staat om buiten de gebaande paden te denken. Kunst kan verbinden, werkt blikverruimend, verwondert, emotioneert en speelt in op ons gevoel.”

Heb je ook een favoriet werk, welke en waarom?

“Mijn nieuwste werk is vaak favoriet, omdat het nog vers is. De werkstukken die ik na jaren nog steeds fijn vind, zijn er een aantal. De serie “Culinar Apart-1”(2013), fotosequentie “Flessenpret” (2017) en de serie “Schoenenpret” (2018).’’ Zie de website www.humas.nl.”

Daniëlle Aman (links) en Marion Kassenberg.
Huiselijk kinderdagverblijf De Hommel open in Almelo 19 uur geleden
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker gisteren
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt houdt een thema-avond over vakantiemogelijkheden 18 apr, 18:53
Schilderen in de Schöppe.
Schildersclub Janny Dekkers heeft plekje vrij 18 apr, 13:36
Afbeelding
Almelo Geschiedenis Quiz bij Feijn Lunchen & Lezen 18 apr, 09:47
De organisatie van het festival Vrienden van Almelo Live.
Eerste editie VVAL met vele koren 17 apr, 13:28
Repareren in de Hagedoorn. (Foto: Geert ten Tusscher)
Naaimachine uit WO II bij de Hagedoorn gerepareerd 17 apr, 07:30
Afbeelding
Beelden van Frieda Waanders te zien in Galerie Herengracht 16 apr, 15:59