Wethouder Arjen Maathuis op het Erasmus. (Foto: Lenneke Lingmont)
Wethouder Arjen Maathuis op het Erasmus. (Foto: Lenneke Lingmont) Foto: Lenneke Lingmont

Money Start voorkomt schulden

Algemeen

Een ervaringsdeskundige uit Amsterdam is met succes ingezet in de les van Money Start op het Erasmus College om jongeren voor te lichten over hun financiële daden. “Hij kwam zwaar in de schulden te zitten en de criminaliteit had hem niet geholpen. De leerlingen waren onder de indruk van zijn verhaal’’, zegt wethouder Arjen Maathuis.

Almelo – Arjen Maathuis woonde de les op het Erasmus bij. “Omdat we het noodzakelijk vinden om te voorkomen dat jongeren in problematische schulden raken. We zien steeds vaker dat het op jongere leeftijd begint en dat willen we voorkomen.’’
Bij de ervaringsdeskundige begon het op 9-jarige leeftijd. Hij kreeg applaus toen hij zijn verhaal had verteld. “Je moet jongeren bewust maken dat ze hun rekeningen betalen’’, zegt Maathuis. “Anders krijg je er een verhoging en proceskosten en een heleboel ellende achteraan. We moeten zorgen dat jongeren op jonge leeftijd niet op een financiële achtstand komen te staan. Ze moeten weten wat nodig is als je 18 wordt. Je moet zorgverzekering betalen en je kunt zorgtoeslag krijgen. We moeten voorkomen dat ze uitgaven doen die ze niet kunnen betalen. Je moet niet je rug toedraaien naar een incassobureau.’’

Het project ’Hoe word je rijk?’ van Money Start is een beproefde interventie rondom financiële educatie voor jongeren. Daarbij gaat het om het kennisniveau (weten), het handelingsbegrip (kunnen) en om de actiebereidheid (doen). ‘Hoe word je rijk?’ richt zich op leerlingen van 14 tot en met 18 jaar en stelt zich tot doel om met het zorgvuldig uitgedachte onderwijsprogramma jongeren de noodzakelijke tools mee te geven om niet in de schulden te komen na hun 18e verjaardag.
Het lesprogramma is gemaakt voor de kwetsbaarste leerlingen, dus leerlingen die ingeschreven staan op het praktijkonderwijs, het speciaal onderwijs, het vmbo en het mbo-niveau 1 en 2. “Het programma is voor risicojongeren, dus investeert dáár waar de grootste winst te behalen valt. En daar waar schuldenproblematiek ook leidt tot grote andere problemen voor de jongeren en de maatschappij’’, aldus Alan Bredenhorst en Loes van Geffen van Money Start. “Wij leggen met succes al tien jaar de meest ingewikkelde wet- en regelgeving uit, leren ze wat ze moeten doen en onderwijzen dit jaar in jaar uit. We leren jongeren direct het juiste gedrag aan, dat is onze kracht. Wij laten ons hierin leiden door dé experts in het veld: het onderwijs voor de didactiek en de schuldhulpverlening voor de inhoud. We zetten alleen maar professionals voor de klas, zoals schuldhulpverleners. En onze ervaringsdeskundige jongeren vertellen hoe ze in de schulden zijn gekomen en wat ze doen om eruit te komen.”

Schuldenlab Almelo werkt samen met Money Start en is nauw betrokken bij de uitvoering van ‘Hoe word je rijk?’. Professionals van Schuldenlab Almelo staan zelf voor de klas om de lessen te geven, begeleid en getraind door Money Start.

Afbeelding
Heracles laat het weer eens afweten 2 uur geleden
Afbeelding
Lezing Historische Kring over putten 3 uur geleden
Afbeelding
Mijlpaal in duurzaamheid 4 uur geleden
Afbeelding
Boerderij Beeklust wint de Stadsprijs 4 uur geleden
Afbeelding
De ijsbaan is open! 4 uur geleden
Afbeelding
'Gelders' concert in de Grote Kerk 10 dec., 13:30
Afbeelding
Regionale actie 'Stoppen met roken' 9 dec., 13:45
Afbeelding
No Songs for Old Men live in Katoen en Nu 8 dec., 13:21