Heracles moet de nacompetitie in. Degradatie dreigt. (Foto: NESimages)
Heracles moet de nacompetitie in. Degradatie dreigt. (Foto: NESimages) Foto: Michael Bulder

Niet gewenst toetje voor Heracles

Algemeen

Het gelijke spel met tien man tegen FC Twente is voorlopig het laatste positieve resultaat van Heracles Almelo. De serie van drie wedstrijden tegen de laagvliegers RKC, Willem II en Sparta leverde Heracles precies nul punten op. Met 34 punten is Heracles zestiende geworden en wacht de nacompetitie. Excelsior is de eerste tegenstander. ‘’Geen Ajax Amsterdam’’, zegt trainer Frank Wormuth.

Almelo – De naar Groningen vertrekkende trainer had zich een ander afscheid gewenst. Verdiend eigenlijk ook wel, maar in zijn laatste jaar in Almelo zit het vaak tegen.
Ook in de wedstrijd tegen Sparta, de laatste van het seizoen. Heracles voetbalde en viel aan, maar Sparta maakte de doelpunten en won met 1-3. ‘Schaam je kapot’, zong het publiek in Erve Asito. “Ach, dat is verbaal. Dat is geen probleem’’, zei Frank Wormuth.

In de eerste helft voetbalde Heracles een aantal kansen bij elkaar. Sinan Bakis, Nikolai Laursen en Lucas Schoofs waren in de buurt van de 1-0 en Anas Ouahim mikte op de lat. Sparta loerde op de counter en was in de extra tijd succesvol met een doelpunt van Arno Verschueren.
In de tweede helft claimde Heracles een penalty na hands van Aaron Meijers, maar scheidsrechter Danny Makkelie wilde er niks van weten. In de 69e minuut scoorde Lennart Thy uit een counter de 0-2 en Mario Engels maakte er zelfs 0-3 van voordat Bakis iets terugdeed met de 1-3.

Heracles zou de nederlaag nog kunnen lijden, maar dan moest Fortuna niet winnen bij NEC en juist dat gebeurde (0-1), al was het kantje boord.

Heracles heeft het in de laatste drie wedstrijden laten afweten. Dat Heracles nog niet helemaal veilig was met de 34 punten na 31 wedstrijden, ach, dat zou wel loslopen, was de algemene gedachte. Plek acht en de play-offs waren ook dichterbij dan plek zestien.
Maar Frank Wormuth en Justin Hoogma stelden wel dat Heracles echt nog een punt nodig had en ze kregen nog gelijk ook. Sparta pakte onder leiding van de nieuwe trainer Maurice Steyn liefst 10 punten in de laatste 4 wedstrijden. En Fortuna won niet alleen bij NEC, maar ook bij FC Twente in speelronde 32.

Willem II (33 punten) en PEC Zwolle (27) degraderen rechtsreeks. Fortuna (35), Sparta (35), Go Ahead (36) en Groningen (36) eindigen net boven Heracles.
In de nacompetitie wacht Heracles een tweekamp met Excelsior. “We hebben nog een kans’’, zegt Wormuth. “En die kans is groot. De tegenstander is geen Ajax Amsterdam. Ik weet dat we het kunnen laten zien. Alles kan nog veranderen.’’

Heracles speelt woensdag 18 mei om 18.45 uur in Rotterdam tegen Excelsior, de nummer acht uit Keuken Kampioen Divisie. In de eerste ronde van de nacompetitie schakelde Excelsior Roda JC uit. In Rotterdam werd het 2-2 en in Kerkrade 0-0, waarna Excelsior in de verlenging met 0-2 won. De return tegen Excelsior is zaterdag om 20.00 uur in Erve Asito. ADO Den Haag - Eindhoven is de andere halve finale.

Woonboulevard Almelo trapt de serie braderieën af met een Middeleeuwse Braderie. (Foto: Larissa van Zeist)