Het coronavirus grijpt overal om zich heen maar van echte paniek is geen spraken in Nederland
Het coronavirus grijpt overal om zich heen maar van echte paniek is geen spraken in Nederland (Foto: )

Coronavirus komt ook deze kant op

ALMELO - Het coronavirus houdt overal de gemoederen bezig. Ook in de regio hoor je steeds vaker over een besmetting. Het is niet langer de vraag of maar wanneer we horen dat er ook in Almelo iemand zal zijn die het coronavirus (COVID-19) onder de leden heeft. Wat is wijsheid in zo’n geval? Moet je alles wat je hoort naast je neerleggen of doe je er verstandig aan er toch rekening mee te houden? En hoe dan? Een telefoontje naar de huisarts leverde een verwijzing naar de GGD op. Het nummer 0800- 1351 kun je bellen indien je met vragen zit. Er is ook een speciale site; Rijksoverheid.nl/coronavirus. Een ZGT-medewerker gaf aan dat het protocol is afgestemd op de landelijke richtlijnen van de RIVM en de GGD. Alert blijven en veiligheid van de patiënten staan voorop. Bij klachten wordt aangeraden eerst te bellen naar de huisarts en niet meteen naar de wachtkamers van ziekenhuizen of eerste hulp posten te gaan om evt. geen anderen te besmetten. De website kent duidelijke richtlijnen en aanwijzingen. Het grote verschil tussen het coronavirus en andere virussen is dat er nog geen vaccin tegen bestaat. Het zijn vooral de kwetsbare ouderen die de dupe worden.

Tips tegen verspreiding

Om te voorkomen dat het coronavirus zich verspreid kun je een drietal dingen doen. Het allerbelangrijkste is hoesten en niezen in je elleboog, papieren zakdoekjes gebruiken en regelmatig de handen goed wassen. Verder kun je gewoon je dingen doen die je voorheen ook deed. Mondkapjes leveren geen positieve bijdrage om te voorkomen dat je het virus krijgt. Je opsluiten in je huis is wel erg rigoureus. Mensen hoeven niet meteen bij verkoudheidsklachten de huisartsen te bellen. De kans dat het om een gewone verkoudheid gaat is vele malen groter dan dat het om het coronavirus gaat. Kinderen en zwangere vrouwen lijken geen extra risico te lopen. Scholen blijven voorlopig open en grote evenementen gaan gewoon door.

Klachten

Maar heb je koorts en moet je hoesten en ben je de afgelopen twee of drie weken in China, Singapore, Zuid-Korea, Iran of in Noord Italië geweest? Bel dan naar de huisarts of de GGD. Ook mag men bellen wanneer men direct contact heeft gehad met een coronapatiënt en zelf ook dergelijke klachten heeft.

Vele Nederlandse bedrijven die veel handel drijven met China en andere Aziatische landen kampen inmiddels met financiële tegenvallers, maar iedereen is er over eens dat het voorkomen van slachtoffers en ook het voorkomen van epidemische vormen in Nederland de komende periode de grootste prioriteit verdiend.

Website

Mensen met vragen doen er goed aan de site www.rijksoverheid.nl/coronavirus te raadplegen. Op de meest uiteenlopende praktische vragen wordt gepoogd een antwoord te geven en dit wordt voortdurend bijgehouden.

Open dag ZGT al afgelast

Inmiddels heeft het ZGT de geplande open dag op zaterdag 21 maart al uit voorzorg afgelast. De open dag zou plaats vinden in het hart van het ziekenhuis en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. ZGT heeft te maken met een kwetsbare groep patiënten.

Mensen die mogelijk vatbaarder zijn voor het coronavirus en voor wie een besmetting vervelende consequenties kan hebben. Men kan de gezondheid van onze patiënten, bezoekers en medewerkers onvoldoende waarborgen bij een groot bezoekersaantal op onze ziekenhuislocaties. Men volgt hierin het advies van de NVZ in afstemming met het RIVM om de open dagen in de zorg landelijk niet door te laten gaan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden