Vijf tips voor de hoffelijke chauffeur van een bedrijfswagen

Hoe word je als chauffeur een rijdend visitekaartje voor je onderneming? Een bedrijfswagen fungeert als reclamezuil en dat beperkt zich niet tot het reinigen van de buitenkant en de bus voorzien van goed leesbare, pakkende teksten. De chauffeur zet door veel andere gedragingen een beeld neer van het bedrijf. Rij jij ook beroepsmatig in een busje, hou dan onderstaande tips in het achterhoofd. Als je overigens een prima bedrijfswagen wilt aanschaffen, ga je naar DUTCVans

Rijgedrag op de snelweg

Je kunt ze overal opzoeken, de lijstjes met 10 grootste snelweg-ergernissen. Over het algemeen zijn dit rechts inhalen, bumperkleven en je voorganger met lichtseinen aan de kant manen, afsnijden, bellen en de maximumsnelheid aan de werkschoen lappen. Dan kan je Renault Trafic nog zo mooi gewassen zijn, als het rijgedrag niet deugt doet dat weinig goeds met de reputatie van je bedrijf. 

Het interieur

Eten doe je bij voorkeur niet achter het stuur. Niet alleen vanwege de kruimeltjes. Het is beter om er de tijd voor te nemen en ergens op je gemak te gaan zitten, maar daarnaast is een dashboard vol lege verpakkingen niet bepaald goeie reclame voor een chauffeur die op de zijkant van zijn bus ‘Schoon en netjes’ heeft staan, of andere termen die verwijzen naar een efficiënt werkende organisatie. Zorg er in ieder geval voor dat de cabine elke dag van afval wordt ontdaan. Zo kom je netter bij je relaties voorrijden. 

Rijden in de stad

In de stad krijg je met fietsers en voetgangers te maken, en hoewel je misschien een ontheffing hebt om tussen het winkelend publiek door te rijden, is het zaak om zo min mogelijk plek op te eisen. Dat geldt ook bij het parkeren en uitladen. Hou er rekening mee dat het gros van de bevolking zijn ongenoegen uit op sociale media en geneigd is om man en paard, of in dit geval man en wagen te noemen. 

Mensen vervoeren

Vervoer je mensen, bijvoorbeeld senioren of rolstoelgebruikers, maak er dan geen haastklus van. Optrekken en remmen doe je zo geleidelijk mogelijk. Zie je tijdens die handelingen het hoofd van je passagier meebewegen, dan doe je het nog steeds te bruusk. Ook voor andere inzittenden (zoals je collega’s) is dit een stuk prettiger. 

Beperk geluidsoverlast

Denk tenslotte aan geluidsoverlast. Bij het uitladen, ‘s morgens in een woonwijk, is het al vervelend als er harde muziek over straat schalt, maar het geluid van een draaiende motor zorgt ook voor ergernis. Zet de motor dus uit en laat ook je toeter met rust. 

 

Meer berichten