Arno Kattenpoel oude Heerink, Jan Martin van Rees, André la Rivière, Trudy Vos en Marjan Nekkers. (Foto: Lars Smook).
Arno Kattenpoel oude Heerink, Jan Martin van Rees, André la Rivière, Trudy Vos en Marjan Nekkers. (Foto: Lars Smook). Foto: Lars Smook

Stationsgebied krijgt metamorfose

Algemeen

De Spoorzone gaat flink op de schop, waarbij veel nieuwe woningen worden gebouwd. Wethouder Jan Martin van Rees verwacht rond de zomer te kunnen beginnen. “De verwachting is dat het minstens twee jaar gaat duren, maar alle partijen hebben er belang bij dat het zo snel mogelijk gaat.’’

Almelo – Alle partijen zijn in dit geval de gemeente, ROC van Twente, ontwikkelaar BPD en Beter Wonen. Ze hebben in totaal negen contracten ondertekend, zo meldt Jan Martin van Rees.
De plannen zijn al twee jaar oud. “Het heeft wat tijd gevergd, maar het is een supermooie ontwikkeling waar iedereen blij van wordt’’, zegt Van Rees. “We zetten hiermee een forse stap in onze stadsontwikkelingsagenda en de uitstraling van het gebied bij het station.” De plannen leiden in de Spoorzone tot een extra onderwijsgebouw naast het huidige ROC van Twente en woningbouw op vier locaties in de stad, waaronder het Thorbeckegebied.

ROC van Twente breidt haar ruimte uit naast de hoofdlocatie aan de westzijde van het station. Aan de Dijkstraat gaat de onderwijsinstelling twee verdiepingen betrekken in een nieuw gebouw dat Nijhuis Bouw uit Rijssen realiseert. Op de bovenste verdieping van dit gebouw komen 14 appartementen. “Als de school leeg raakt, kunnen de twee verdiepingen van de school worden omgezet in woningen’’, legt Van Rees uit.

De ontwikkelingen in de Spoorzone omvatten verder de sloop van de ROC-locatie Thorbeckelaan, van basisschool de Rank en van 48 portiekwoningen. Na de sloop komen in het gebied 84 nieuwe woningen in verschillende stijlen in de vrije sector.
Nijhuis Bouw neemt hier de ontwikkeling, die de komende tijd zal worden uitgewerkt, over van BPD. “Het is een mooi voorbeeld van woonstructurering’’, zegt Van Rees. “We slopen oude flats en voegen huizen toe. Voor oude, gedateerde woningen komen sociale huurwoningen terug die voldoen aan de normen van de huidige tijd.’’

De bewoners worden deze week ingelicht over het project middels een brief. Ter compensatie van te slopen portiekfats bouwt Beter Wonen onder meer 22 grondgebonden woningen aan de Parallelweg aan de westzijde van het station.
Het ROC streeft ernaar uiterlijk in 2024 het nieuwe onderwijsgebouw te betrekken. Van Rees verwacht dat de sloop en bouw minstens twee jaar gaan duren. “Wanneer het klaar zal zijn is moeilijk te zeggen. De bouw kampt met problemen met materialen.’’

Wel spreekt Van Rees van ‘een flinke impuls’. “Het is een flinke impuls die past bij onze stadsontwikkelingsagenda, de Spoorzone en de versterking van wijken. Dat gaat iedereen straks ook duidelijk zien in Almelo. De treinreiziger die dan uitkijkt op de westkant van het station, de ROC-studenten die onderwijs genieten in een nieuw gebouw, maar zeker ook de trotse bewoners van de verschillende nieuwe huizen die er gaan komen. Het resultaat mag er zijn’’, aldus de wethouder.

Het projectkoor van Toonkunst Almelo verzorgt een herdenkingsconcert.
Bijzonder 4 mei concert in basiliek 4 uur geleden
'Hoog bezoek' op het Erasmus.
Erasmus: 'hoog bezoek' 8 uur geleden
ALMELO (NED): WIELRENNEN: 27 APRIL
Foto gemaakt tijdens de Koningsdag Ronde van Almelo
Emiel Jansman wint Koningsdagronde Almelo 30 apr, 14:45
Afbeelding
Vele activiteiten bij Actief Almelo 30 apr, 12:19
Muziek met Koningsdag. Kringloopwinkel WaWollie is ook present.
Inschrijving open voor 'Kleedje' op Oranjemarkt 30 apr, 10:01
De Stolpersteine worden gepoetst.
Stolpersteine gepoetst 30 apr, 08:32
Afbeelding
Lees de nieuwe editie van Almelo's Weekblad 30 apr, 08:00
Brian de Keersmaecker in actie tegen PEC Zwolle. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles gaat onderuit op bezoek bij PEC Zwolle 29 apr, 17:49