De spelers van Raam komen deze keer met ‘Dam’, een unieke voorstelling in het kader van de bevrijding
De spelers van Raam komen deze keer met ‘Dam’, een unieke voorstelling in het kader van de bevrijding (Foto: )

Raam speelt voorstelling in het teken van 75 jaar vrijheid

ALMELO - ‘Dam- Herdenken en Getuigen’, is de nieuwe voorstelling van theatergroep RAAM. Het verhaal speelt zich af op de Dam in Amsterdam tijdens de dodenherdenking en de spelers laten hun gedachten de vrije loop. Soms zijn dat gedachten over de oorlogstijd en soms over het moment van nu. Dam wordt gespeeld in Hof 88 op 26 maart, 1 en 5 april. De voorstelling van 5 april is een matinee die om 15.00 uur begint met na afloop de mogelijkheid om deel te nemen aan een biologisch buffet.

‘Het wordt heel anders dan onze voorgaande optredens,’ laten de spelers van theatergroep RAAM weten. ‘Dam’, wordt een spannende uitdaging die we vol vertrouwen aangaan. Er vinden minder interacties tussen de spelers plaats, toch is er wel degelijk sprake van een samenhang,’ aldus Lisette Ridders, speelster van het eerste uur binnen theatergroep RAAM. De voorstelling Dam verwijst naar de Tweede Wereldoorlog. Mensen staan op de Dam in Amsterdam tijdens de kranslegging en Dodenherdenking. Namen van overledenen worden genoemd. Ook de twee minuten stilte komen voorbij. In het begin hoor je muziek van Dick Kattenburg die in een concentratiekamp is overleden. ‘Iedereen kan zich herkennen in het herdenken dat al 75 jaar gebeurt. Je mag ook met je gedachten wegdwalen bij een herdenking,’ geeft Ton Hillege aan. ‘Het maakt herdenken menselijk.’ RAAM heeft in de persoon van Herma Liethof een nieuwe regisseur. Ze is geboren in Arnhem, heeft in Utrecht de Hogeschool der Kunsten doorlopen en woont al weer vele jaren in Enschede. Ze gaf jarenlang dramalessen aan het ROC in Enschede. Ze ging met vervroegd pensioen en heeft daardoor tijd gekregen om te regisseren en te spelen. Ze vindt het een mooie uitdaging om met theatergroep RAAM aan de slag te gaan. Het toneelstuk ‘Dam’ spreekt Herma aan, vooral door de vele korte zinnen die heel ritmisch en melodieus klinken. ‘Het is een leuke groep waar ik me wel bij thuis voel.’

‘Dam’ is een stuk dat uit vier aktes bestaat en gespeeld wordt door zes spelers. Nieuw voor RAAM is dat er muziek en liederen in het stuk voorkomen. Frank Deiman is de man die vanachter de piano de muziek verzorgt, Rita Zeephat zingt. ‘Het toneel is de basis, en de muziek en de liedjes zijn een mooie aanvulling,’ geeft regisseur Herma Liethof aan, ‘ze maken het tot een mooie, complete voorstelling’. Kaarten voor ‘Dam - Herdenken en Getuigen’ zijn te bestellen via Hof 88. Het buffet na afloop van de matineevoorstelling op 5 april kan men reserveren via RAAMbuffet@gmail.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden