Foto:

Leerlingen naar Skills, the Finals

ALMELO - Opnieuw zijn leerling-bouwvakkers van het opleidingsbedrijf Bouwmensen Twente uit Almelo en het ROC van Twente in de race voor de titel van nationaal kampioen. Coen Voorpostel (17 jaar) komt op 4, 5 en 6 maart in het WTC in Leeuwarden uit in de categorie timmeren. Zijn collega Lorenzo van Baaren (18 jaar) neemt het op tegen de andere geplaatste metselaars tijdens Skills the Finals, de nationale vakwedstrijden voor het MBO. 

Bouwmensen Twente uit Almelo is het opleidingsbedrijf van zo’n zeventig bouwondernemingen in Twente en geldt als een van de allerbeste in het land. Bouwmensen besteedt veel aandacht aan extra scholing, volgt alle branchevernieuwingen op de voet en ontwikkelt zelfs (mede) nieuwe onderwijsmethoden voor de bouw.

Zo is het opleidingsbedrijf het eerste in het land dat de virtual reality-bril inzet voor beter en aantrekkelijker onderwijs.

Dat alles leverde in de afgelopen decennia al een indrukwekkende reeks van zeven nationaal en zelfs Europese kampioenen timmeren, metselen en tegelzetten op.

Kanshebbers

Instructeurs Hulskotte en Smelt zien in Coen Voorpostel en Lorenzo van Baaren serieuze kanshebbers voor het nationaal kampioenschap.

Voorpostel deed het tijdens voorrondes in Hardenberg uitstekend en eindigde op een mooie derde plek, ruim voldoende voor plaatsing. Lorenzo van Baaren werd rechtstreeks geplaatst voor de finales.

Beide mannen krijgen van hun werkgevers Aannemersbedrijf Twente en de Blenke een keer in de maand een hele week vrij om zich bij Bouwmensen Twente met instructeurs Gerjo Smelt en Frank Hulskotte grondig voor te bereiden op de wedstrijden.

Opdrachten

In de grote werkplaats van Bouwmensen maken Coen en Lorenzo allemaal opdrachten uit de vorige NK-wedstrijden. Daarnaast steekt hun eigen werkgever ook nog tijd en energie in het vakmanschap van beide jonge bouwvakkers.

Coen Voorpostel heeft in zijn directeur Walter Roeling een steun en toeverlaat gevonden die hem de fijne kneepjes van het vak bijbrengt en Lorenzo weet een van de allerbeste leermeesters metselen aan zijn zijde, Gerwin Toerse.

Wedstrijd

Zenuwen hebben Lorenzo en Coen (nog) niet. Ze verwachten er niet al te veel hinder van te hebben als ze in het grote WTC van Leeuwarden eenmaal aan hun wedstrijd kunnen beginnen.

Lorenzo kent de competitie niet, Coen heeft tijdens de voorrondes in Hardenberg al een beetje kunnen kijken naar de andere timmerlieden.

‘Daar zitten wel heel goede bij,’ weet hij. Bij hem zal het vooral neerkomen op goed rekenen en heel precies werken. ‘Alles moet goed sluiten,’ beseft hij.

Lorenzo heeft geen idee hoe sterk zijn tegenstanders zijn, en gaat uit van eigen kracht.

Vakwedstrijden

De winnaars van Skills the Finals plaatsen zich voor de Euroskills, de vakwedstrijden van young professionals uit heel Europa.

De Euroskills zijn dit jaar in september in het historische Graz in Oostenrijk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden