Bellen naar Mantelzorg Almelo kan ook: 0546 53 68 30 (Foto: Herman Wanschers)
Bellen naar Mantelzorg Almelo kan ook: 0546 53 68 30 (Foto: Herman Wanschers) Foto: Herman Wanschers

Groot tekort aan bezoekvrijwilligers

Algemeen

Terwijl de roep om hulp van mantelzorgers in sneltreinvaart groter werd, zag Mantelzorg Almelo het aantal bezoekvrijwilligers in een nog rapper tempo afnemen. Om die daling om te buigen, lanceert Mantelzorg een wervingscampagne voor nieuwe mensen die een paar uurtjes per week willen helpen. “Een kleine moeite maakt een groot verschil’’, weet consulent Jacquelien ter Beek van Mantelzorg Almelo. Ze hoopt op tientallen nieuwe vrijwilligers.

Almelo - Bezoekvrijwilligers zijn mensen die wekelijks een paar uurtjes doorbrengen met of bij een patiënt die thuis wordt verzorgd door een mantelzorger. “De een legt een kaartje of speelt een ander spelletje, een ander maakt een wandelingetje en weer een ander gaat toeren in de auto. Maar het kan ook zijn dat er simpelweg een muziekje wordt geluisterd of naar de televisie wordt gekeken’’, vertelt Jacquelien ter Beek.

Dat bezoekje lijkt misschien triviaal, maar is dat allerminst. Want de aanwezigheid van de bezoekvrijwilliger van Mantelzorg geeft de mantelzorger de tijd om even de zinnen te verzetten en weer wat energie te tanken. Volgens Jacquelien is die vorm van ondersteuning ontzettend belangrijk geworden. “Want heel veel mantelzorgers hebben het heel erg zwaar. Mensen blijven steeds langer thuis wonen en de zorg voor hen vergt ontzettend veel van de partner. Het helpt dan enorm als je er even tussenuit kunt.’’

Een paar jaar geleden had Mantelzorg nog een pool van wel zeventig bezoekvrijwilligers. Dat aantal is intussen gekelderd tot twintig. De oorzaken? De coronapandemie, de vrijwilligers werden zelf (te) oud en de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd. Jacquelien: “Voorheen stopten mensen nog wel eens met 60 jaar of ietsjes ouder en kregen dan tijd voor vrijwilligerswerk. Helemaal als de partner nog werkte. Maar tegenwoordig werken mensen veel langer door en dan hebben ze ook nog iets van ‘nu moeten we er ook zelf nog even van genieten’. Daardoor krijgen we steeds minder nieuwe mensen, terwijl we er juist steeds meer nodig hebben.’’

De taken van een bezoekvrijwilliger zijn eenvoudig, maar toch gaat Mantelzorg Almelo zorgvuldig te werk met de plaatsing van nieuwe mensen. Er worden intakegesprekken gevoerd met de bedoeling goede ‘matches’ te maken. “We willen het liefst dat het echt goed klikt tussen de zorgvrager en de bezoekvrijwilliger’’, aldus Jacquelien ter Beek. ‘’En we hebben na een paar weken ook altijd weer contact om te horen hoe het gaat. Klikt het niet, zoeken we iets anders.’’ (Info J.terbeek@mantelzorgalmelo.nl).

Tycho en Herma Kuikhoven van Plentyparts roepen collega's op om ook mee te doen met de 'week van de stenen winkel'.
'Doe je mee met de Week van de stenen winkel?' 8 minuten geleden
Pedro Swier (Algemeen Directeur Vredehof), coördinator Elise Meenderink, voorzitter Marijke van Heeswijk, de cursisten van Hospice Leendert Vriel Almelo en de trainer Ronald Alferink van Nu-z11.
Hospice ontvangt donatie van Vredehof Donatiefonds 22 uur geleden
Afbeelding
'Almelose haven is van levensbelang' 2 mei, 15:46
Swiss Sense Almelo: nu 40 procent korting op de Royal collectie.
Rondstruinen op Woonboulevard 2 mei, 12:29
Afbeelding
Almelo herdenkt en viert vrijheid op 4 en 5 mei 2 mei, 09:48
Het projectkoor van Toonkunst Almelo verzorgt een herdenkingsconcert.
Bijzonder 4 mei concert in basiliek 1 mei, 12:33
'Hoog bezoek' op het Erasmus.
Erasmus: 'hoog bezoek' 1 mei, 08:39
ALMELO (NED): WIELRENNEN: 27 APRIL
Foto gemaakt tijdens de Koningsdag Ronde van Almelo
Emiel Jansman wint Koningsdagronde Almelo 30 apr, 14:45