Bewoonster Diny Bruningmeijer mocht de nieuwe Tuinkamer openen en was blij verrast wat ze allemaal aantrof
Bewoonster Diny Bruningmeijer mocht de nieuwe Tuinkamer openen en was blij verrast wat ze allemaal aantrof (Foto: Marion Wesselink)

Opening Tuinkamer ' Het Kraaiennest'

De Tuinkamer werd in 3 maanden gerealiseerd

Marion Wesselink

Marion Wesselink

Bewoners Titus Brandsmahof blij

ALMELO - Vogels die spontaan beginnen te fluiten, druiventrossen voor de ramen, bewegende knuffelbeesten, leuke bank en stoeltjes, een wand met bloemen. Kortom, een mooie rustige ruimte om je in de natuur te wanen. Onlangs werd deze fraaie tuinkamer onder de naam 'Kraaiennest' onthuld op de 2e verdieping van de 'Titus Brandsmahof' bij het Van Goghplein. Het was bewoonster, Diny Bruningmeijer die de tuinkamer mocht openen middels het doorknippen van een lint. Toen de deur open ging was ze helemaal perplex en riep meerdere keren: 'Wat geweldig, wat mooi, dat zoiets prachtigs achter die deur zat had ik nooit gedacht!'

De hele tuinkamer is in ongeveer drie maanden tijd gerealiseerd. Een projectteam onder de naam 'Thuis bij Titus Brandsmahof, heeft de plannen gemaakt en uitgevoerd. De projectgroep bestaat uit cliëntenraad, zorgmedewerkers, psycholoog, ergotherapeut, coördinator welzijn en activering, vrijwilliger, medewerker vastgoed en de BHV-coördinator). Ze onderzochten de behoefte. Er is gekeken naar de mogelijkheden voor het verbeteren van de inrichting, wat leidt tot positieve prikkeling en watt aansluit op de kennis over omgevingszorg voor mensen met dementie. Ook is er een rondvraag geweest onder de bewoners en de familieleden.

Veel bewoners die op de tweede verdieping wonen komen niet of nauwelijks nog zelfstandig naar buiten, dan is een dergelijke ruimte een mooie rustige omgeving waar ze elk gewenst moment naar toe kunnen een aanwinst. De deuren van de Tuinkamer staan altijd open en de vogels beginnen te fluiten zodra je in de buurt komt. Mensen worden als het ware naar de ruimte gelokt. Er zijn speciale sensoren aangebracht die dit laten gebeuren. De firma Manolive heeft de bestickering gedaan. 'Iedereen is heel erg blij met de sponsoring vanuit het RCOAK en het Vaillant Fonds. Zonder deze fondsen had de Tuinkamer niet gerealiseerd kunnen worden,' laat Silvia Kuipers van het projectteam weten. Naast de Tuinkamer is er onlangs ook een beleefkeuken gerealiseerd en zijn op verschillende plaatsen Sensi Views actief, allemaal dankzij de sponsoren die dit mogelijk maakten.

De beleefkeuken is voorzien van allerlei oude nostalgische spulletjes, met zelfs een authentiek granieten aanrecht en een geiser. De overwegend oranje kleuren passen er goed bij. Het aanrechtkastje zit vol met servies uit de jaren zestig en zeventig. Ondanks dat er niet echt gekookt wordt voelen de bewoners zich hier wel echt in de keuken en menigeen maakt er gebruik van de lunch. De Sensi View projecteert onder andere bewegende beelden op wanden en zelfs op plafonds, waardoor ook bedlegerige bewoners nog geprikkeld kunnen worden. Een tovertafel zorgt voor prikkelende beelden op tafel waardoor mensen ook geactiveerd worden. De bewoners van de Titus Brandsmahof zijn positief over de nieuwe Tuinkamer 'het Kraaiennest', genoemd naar de kraaien die bij de Stadsboerderij in de buurt verblijven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden