Gerard Kokhuis bij de spoorbrug waardoor op 4 april 1945 de Canadezen hun opmars konden maken om Almelo te bevrijden
Gerard Kokhuis bij de spoorbrug waardoor op 4 april 1945 de Canadezen hun opmars konden maken om Almelo te bevrijden (Foto: )

Langs tastbare herinneringen

ALMELO - Met zijn bijna 89 jaar loopt Gerard Kokhuis niet meer zo vlotjes, maar de verschillende tastbare herinneringen die er op meerdere plaatsen in Almelo te vinden zijn met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog staan nog altijd op zijn netvlies. Onlangs maakte hij een rondgang langs de plaquettes, spoorbruggen en gedenktekens.

Gerard Kokhuis was veertien jaar toen op 4 en 5 april de bevrijding van Almelo plaats vond. Hij heeft er een boek over geschreven in 2002. Hij was een zoon van een seinwachtmeester. Hij kon in de laatste oorlogsjaren bijna niet meer naar school omdat deze bezet waren door de Duitsers. Gerard Kokhuis had daardoor des te meer tijd om met kameraden op straat te verblijven en kreeg dan ook veel mee van het oorlogsgebeuren.

Samen met buurtgenoten en kameraden wist hij de Canadezen die in aantocht waren vanuit Bornerbroek over de spoorbrug Almelo binnen te leiden. 'Er zijn in de laatste dagen van de oorlog helaas heel veel onnodige slachtoffers gevallen, maar ik denk dat het er nog meer waren geworden als wij hen niet die Spoorbrug gewezen hadden,' laat Kokhuis weten die zich nog al te goed weet te herinneren hoe hij met samen met zijn vrienden mee rende met de grote tanks over de rails naar de dubbele overweg, waardoor Almelo verder bevrijd kon worden op 4 april 1945. De opmars van de geallieerden werd helaas een halt toe geroepen bij de Vriezebrug. Daar werd een Canadese tank met twee militairen er op doodgeschoten. Kokhuis weet het nog goed, want daardoor kon de bevrijding van het gebied achter het Almelo Nordhornkanaal nog geen doorgang vinden op 4 april. De brug werd met man en macht zo snel mogelijk gerepareerd waardoor een dag later de geallieerden verder konden en Almelo op 5 april helemaal vrij van de Duitse bezetting was.

V1 installatie

Ook werd door het Nijreesbos gereden waar de V1 installatie was gestationeerd. Die raketten die de Duitsers er mee afvuurden, hebben heel wat leed veroorzaakt. 'De precieze plek kun je nu toch niet vinden, want er liggen veel te veel bladeren overheen,' gaf Kokhuis heel nuchter aan. Verder gereden kwamen we wel langs een woning waar twee grote grijze bollen prijken bij de ingang. Ze lijken niet bijzonder, maar zijn het wel volgens de heer Kokhuis. Het schijnen een soort zuurstofbommen te zijn die gebruikt werden voor de V1 en de raketten die er mee afgeschoten werden.

Voorvallen

Kokhuis kan nog heel veel voorvallen uit de oorlog naar boven halen. Hij kreeg bijvoorbeeld sigaretten van de Canadezen. Hij rookte ze niet op, maar wist ze wel door te verkopen voor een gulden per stuk. De verschillende boerderijen die in de omgeving in de laatste oorlogsdagen in vlammen opgingen hebben ook hem diep geraakt. 'Vrijheid is een groot goed dat we altijd moeten blijven koesteren,' geeft hij aan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden