‘Als opvolgerscoach is het mijn missie om overnames voortaan harmonieus te laten verlopen’, aldus Esther Reinders.
‘Als opvolgerscoach is het mijn missie om overnames voortaan harmonieus te laten verlopen’, aldus Esther Reinders.

Esther Reinders lanceert boek Familiezaken Zonder Ruzie

Algemeen

Esther Reinders heeft haar boek ‘Familiezaken Zonder Ruzie’ bij de presentatie in het Stadslab overhandigd aan haar vader Klaas Reinders. 

Almelo - Trots is een heikel thema in familiebedrijven, zo heeft Esther Reinders, opvolgerscoach en auteur van Familiezaken Zonder Ruzie, begrepen uit de interviews met 25 bedrijfsopvolgers.
Het boek gaat over de emotionele kant van bedrijfsopvolging binnen de familie. Toch was de vaderlijke trots de ‘kers op de taart van de bijeenkomst’ volgens een van de bezoekers van de boeklancering. Toen overhandigde Esther het eerste boek aan haar vader Klaas Reinders.

Uitgeefster Stella de Jager van S2uitgevers trapte in het bijzijn van de genodigden de bijeenkomst af. “Ik wist gelijk dat dit een goed onderwerp was. Ik kende zo al enkele mensen bij wie er gedoe in de familie was geweest na een bedrijfsopvolging”, legt ze uit. ‘’Het is een taboeonderwerp.’’.
Hierna ging de auteur kort in gesprek met enkele opvolgers die met hun persoonlijke verhaal in het boek staan.
Aansluitend vroeg ze haar vader en eigenaar van het familiebedrijf Kara Energy Systems naar voren om hem het boek te overhandigen. “Het heeft even geschuurd, of niet pap”, zegt ze over de periode dat zij en haar man Marc Segers in het bedrijf werkten. “Maar nu is het goed, en daar gaat het om. Nu staan we hier en is er dit boek.”
De twee besloten na een roerige periode het bedrijf niet over te nemen.

Nadat Klaas een inkijkje had gegeven in zijn verhaal over het reilen en zeilen van een familiebedrijf nam hij vol trots het eerste exemplaar van het boek in ontvangst. Eerst wilde hij nog even aandacht voor iets dat hij graag wilden zeggen, namelijk dat hij en haar moeder trots zijn. De aanwezige opvolgers zeiden hierover dat zij dat moment bijzonder vonden: “Bij ons thuis wordt dat niet gezegd.’’

Toen Esther uit het familiebedrijf stapte in 2015, besloot ze een coachopleiding te doen om ondernemers te gaan helpen. Als coach richtte ze zich steeds meer op familiebedrijven.
Ze ontdekte dat er veel verhalen de ronde doen over wat overnames allemaal teweeg brengen in families. Daarom besloot ze deze verhalen te verzamelen om zo andere opvolgers te ondersteunen in het opvolgingsproces. “Er is namelijk veel informatie over de financiële fiscale kant van een bedrijfsovername, maar over de impact op het persoonlijke leven van de opvolger en de rest van de familie is weinig informatie te vinden.”

Kijk eens op actiefalmelo.nl of download de app.
Actief Almelo werkt aan de bekendheid 6 uur geleden
Tycho en Herma Kuikhoven van Plentyparts roepen collega's op om ook mee te doen met de 'week van de stenen winkel'.
'Doe je mee met de Week van de stenen winkel?' 10 uur geleden
Pedro Swier (Algemeen Directeur Vredehof), coördinator Elise Meenderink, voorzitter Marijke van Heeswijk, de cursisten van Hospice Leendert Vriel Almelo en de trainer Ronald Alferink van Nu-z11.
Hospice ontvangt donatie van Vredehof Donatiefonds 3 mei, 11:35
Afbeelding
'Almelose haven is van levensbelang' 2 mei, 15:46
Swiss Sense Almelo: nu 40 procent korting op de Royal collectie.
Rondstruinen op Woonboulevard 2 mei, 12:29
Afbeelding
Almelo herdenkt en viert vrijheid op 4 en 5 mei 2 mei, 09:48
Het projectkoor van Toonkunst Almelo verzorgt een herdenkingsconcert.
Bijzonder 4 mei concert in basiliek 1 mei, 12:33
'Hoog bezoek' op het Erasmus.
Erasmus: 'hoog bezoek' 1 mei, 08:39