Wethouder Arjen Maathuis, met de voorzitters Jan Smelt (AVC Heracles) en Sandor Nijkamp (Luctor et Emergo). (Foto: Lars Smook)
Wethouder Arjen Maathuis, met de voorzitters Jan Smelt (AVC Heracles) en Sandor Nijkamp (Luctor et Emergo). (Foto: Lars Smook) Foto: Lars Smook

‘Dingen die je werk leuk maken’

Algemeen

Als het aan het college van B en W ligt, krijgen AVC Heracles en Luctor et Emergo een tweede kunstgrasveld. “Het is een mooie samenwerking met de gemeente. Uiteindelijk kun je dit alleen maar samen doen’’, zegt voorzitter Jan Smelt van AVC Heracles. Afgelopen vrijdagmiddag troffen de hoofdrolspelers elkaar op het voetbalveld.

Almelo – De gemeenteraad moet de plannen nog wel goedkeuren. Maar het voorstel van het college van B en W om te investeren in de sportcomplexen van zowel voetbalclub AVC Heracles als AVC Luctor et Emergo, met onder meer een tweede kunstgrasveld op beide complexen, ligt er.
Daar dragen de clubs zelf ook ieder 100.000 euro aan bij. “Hiermee zijn de sportieve ontwikkeling en het voetbalplezier van jong en oud naar de toekomst gegarandeerd”, zegt wethouder Arjen Maathuis die sport in zijn portefeuille heeft.

‘We krijgen heel veel positieve reacties’

Volgens Maathuis krijgen de twee amateurvoetbalclubs op deze manier de ruimte voor al hun verenigingsactiviteiten. “Een extra kunstgrasveld biedt capaciteit voor zowel wedstrijden, trainingen als andere sportieve doeleinden.”

Luctor

Voetbalvereniging Luctor et Emergo aan de Horstlaan beschikt op dit moment over vier voetbalvelden: één kunstgrasveld en drie natuurgrasvelden.
Het hoofd- en trainingsveld van Luctor, beiden natuurgras, voldoen niet meer aan de kwaliteitseisen. Daardoor staat de bespeelbaarheid onder druk, weten ze bij Luctor.
Na overleg is het plan gemaakt om van het hoofdveld een tweede kunstgrasveld te maken dat bruikbaar is voor zowel wedstrijden als trainingen.
De club betaalt, zoals gebruikelijk bij de aanleg van kunstgrasvelden, een eigen bijdrage van 100.000 euro.
Het trainingsveld wordt buiten gebruik gesteld en losgekoppeld van het complex van de voetbalvereniging. Hier wordt een voorstel voor gemaakt. “We krijgen heel veel positieve reacties op de plannen’’, zegt voorzitter Sandor Nijkamp van Luctor. “Iedereen heeft er veel zin in, iedereen is goed gemutst. We kijken reikhalzend uit naar de toekomst.’’

Overleg

De plannen zijn in nauw overleg met de beide verenigingen gemaakt. Als de gemeenteraad en de leden van beide clubs via de algemene ledenvergadering akkoord gaan, kunnen de plannen meer in detail worden voorbereid en uitgewerkt. Het gaat in totaal om een totale investering van meer dan 1,4 miljoen euro in beide complexen samen.

Heracles

Amateurvoetbalclub Heracles aan de Sportlaan maakt een forse ledengroei door. Een peiling van de KNVB in 2020 laat een behoefte zien van vier wedstrijd- en twee trainingsvelden. In overleg met de club is het plan gemaakt om één natuurgrasveld om te zetten naar een kunstgrasveld. Hierdoor wordt het ook bruikbaar voor trainingen.
Het vierde veld dat de club nodig heeft, wordt aangelegd aan de Bornsestraat. Dat kan door het huidige kunstgrasveld iets te verleggen op het terrein.
Daarmee kan ook de parkeercapaciteit naast de velden worden uitgebreid en goed worden georganiseerd met in totaal 80 plaatsen.

‘Iedereen is blij’

De totale eigen bijdrage van AVC Heracles bedraagt 180.504 euro, waaronder de bijdrage van één ton voor het tweede kunstgrasveld. “We zijn ontzettend blij dat het gelukt is’’, zegt Jan Smelt, de preses van de Heraclesamateurs. “We zijn een tijd geleden al begonnen en nu kan het afgerond worden, zodat we naar de toekomst kunnen kijken. Ik ben blij, de leden zijn blij, iedereen is blij.’’

Smelt meldt dat het project doorgang heeft gevonden dankzij een goede samenwerking. “Het is een mooie samenwerking met de gemeente. Uiteindelijk kun je dit alleen samen doen. En wethouder Maathuis heeft hierin het voortouw genomen. Ere wie ere toekomt.’’

Urgentie

Arjen Maathuis hoort de loftuitingen van de voorzitter van Heracles wat timide aan. “Deze week zijn er verkiezingen. Ik ben blij dat we dit in deze periode nog hebben kunnen afronden. Het is nog wel de vraag wat de raad gaat besluiten, maar gezien de urgentie verwacht ik dat het goed komt. Dit zijn wel de mooie dingen. De dingen die je werk leuk maken. Je maakt de inwoners blij. Het was een wens die al langer speelt. De inwoners kunnen weer volop aan het sporten. Het kost 1,4 miljoen, maar we doen het voor de inwoners.’’

Almelose Korfbal Club

Aanvankelijk werd bij de plannen ook gekeken of korfbalvereniging AKC een plek kon krijgen op het complex van AVC Heracles. “Na overleg en verdere studie bleek dit geen goede optie’’, zegt Maathuis. “De gemeente en de korfbalclub kijken nu verder naar een alternatieve locatie om naartoe te verhuizen.’’

‘Leden van de voetbalclubs hebben ook zeggenschap’

Op de huidige locatie van de korfbalclub aan de Sluiskade heeft de gemeente in aansluiting op een nieuw zwembad met sporthal plannen voor woningbouw.
De bouw van het sportpark start volgend jaar februari en is naar verwachting augustus 2024 gereed.

Besluitvorming

De gemeenteraad vergadert naar verwachting dit voorjaar over het collegevoorstel. Daar los van raadplegen de verenigingen via een algemene ledenvergadering hun leden waar dat statutair geldt.

.

Kijk eens op actiefalmelo.nl of download de app.
Actief Almelo werkt aan de bekendheid 23 minuten geleden
Tycho en Herma Kuikhoven van Plentyparts roepen collega's op om ook mee te doen met de 'week van de stenen winkel'.
'Doe je mee met de Week van de stenen winkel?' 4 uur geleden
Pedro Swier (Algemeen Directeur Vredehof), coördinator Elise Meenderink, voorzitter Marijke van Heeswijk, de cursisten van Hospice Leendert Vriel Almelo en de trainer Ronald Alferink van Nu-z11.
Hospice ontvangt donatie van Vredehof Donatiefonds 3 mei, 11:35
Afbeelding
'Almelose haven is van levensbelang' 2 mei, 15:46
Swiss Sense Almelo: nu 40 procent korting op de Royal collectie.
Rondstruinen op Woonboulevard 2 mei, 12:29
Afbeelding
Almelo herdenkt en viert vrijheid op 4 en 5 mei 2 mei, 09:48
Het projectkoor van Toonkunst Almelo verzorgt een herdenkingsconcert.
Bijzonder 4 mei concert in basiliek 1 mei, 12:33
'Hoog bezoek' op het Erasmus.
Erasmus: 'hoog bezoek' 1 mei, 08:39