De bevrijding wordt elk jaar groots gevierd en dit jaar zorgt de regiegroep voor een speciale viering
De bevrijding wordt elk jaar groots gevierd en dit jaar zorgt de regiegroep voor een speciale viering (Foto: )

Regiegroep geeft 75 jaar vrijheid vorm

ALMELO - De regiegroep 75 jaar vrijheid Almelo, onder aanvoering van Jos Tornij is er al vele maanden mee bezig om de herdenking van 75 jaar vrijheid gestalte te geven. Er staan veel festiviteiten op stapel. Natuurlijk zijn 5 april en 5 mei de belangrijkste data. Buiten deze data worden ook nog heel veel activiteiten georganiseerd die in het teken staan van de bevrijding van Almelo.

De regiegroep is vanuit een stichting opgezet en bestaat uit acht mensen die vooral proberen alle activiteiten in kaart te brengen en onderling op elkaar af te stemmen. In oktober plaatste de Regiegroep een oproep via de verschillende media voor de Almelose bevolking om met ideeën en plannen te komen waarmee we massaal 75 jaar vrijheid gestalte kunnen geven op met name 4 april en 5 mei. Ook Bornerbroek en Aadorp zijn daarbij betrokken. De verschillende groeperingen zijn in januari nogmaals benaderd om met een goed plan en daarna tot een begroting van de kosten te komen. 'We gaan eerst deze plannen inzien en vervolgens kijken we in hoe verre we deze kosten kunnen vergoeden,' geeft Jos Tornij aan. Er zijn door de OVA, de Ouderen Vereniging Almelo, rond half januari al enkele activiteiten gehouden. Ze hebben nog veel meer plannen op stapel staan.

Groots project

Voor 10 februari staat een groot project op het programma voor de leerlingen van 10 tot en met 14 jaar uit Almelo en Wierden. Er komen twee voorstellingen in het Theaterhotel. Een voor groep 7 en 8 en een voor klas 1 en 2 van de middelbare school. Onder de titel Vrijland wordt een theaterprogramma rond vredesmissies geboden. Op 4 april vindt een herdenkingsgebeuren plaats bij de Vriezebrug waar destijds twee Canadese militairen sneuvelden. Op 5 april en 5 mei worden overal bevrijdingsfeesten en concerten gehouden. Hierbij zijn veteranen aanwezig. Ook komen twee Canadese korpsen. Er komt een Vrijheidsexpres en er zullen veel legervoertuigen van Keep them Rolling naar Almelo komen. Ook speciale Vrijheidsmaaltijden en een muziekspektakel tijdens de Nacht van de Vrijheid staan op het programma. Het bevrijdingsvuur wordt opgehaald uit Wageningen en er gebeurt nog veel meer.

Bevrijdingskrant

Op 16 maart krijgt iedereen een speciale bevrijdingskrant op de deurmat met daarin een kalender met het complete programma. Via facebookpagina 75 jaar vrijheid Almelo en de site Overijssel viert vrijheid kan men veel nieuws vergaren. Informatie opvragen kan ook via almelo75jaarvrijheid@gmail.com.

Vrijwilligers die hand- en spandiensten willen verlenen op 10 februari tussen 9.30 uur en 13.00 uur en op 5 april en 5 mei worden gevraagd zich aan te melden. Ideeën om iets voor te dragen? Welke schoolkinderen komen op 5 mei met een versierde fiets naar het oude stadhuis? Meld je aan via; almelo75jaarvrijheid@gmail.com

Meer berichten