Tijdens het jubileum werden Margo, Patricia en Tiny bijna letterlijk bedolven onder de wol
Tijdens het jubileum werden Margo, Patricia en Tiny bijna letterlijk bedolven onder de wol (Foto: )

Dekentjes brengen al vijf jaar troost

ALMELO - Het was Margo Loopik die in 2015 Het Troostdekentje Overijssel oprichtte. Na twee jaar heeft Margo het organisatorische deel overgedragen aan Tiny en Patricia Nijrees. Eerst waren ze met z'n drieën maar Wilma is helaas overleden. Ze hebben in de loop der jaren al heel veel zieke kinderen en hun ouders troost mogen bieden met een prachtige deken, met daarbij een mooie knuffel. Zaterdag 25 januari vierden ze in het huis van Katoen en Nu hun vijfjarig bestaan.

Op deze jubileummiddag waren ook breisters en haaksters gekomen van andere afdelingen. Over het hele land zijn inmiddels zes afdelingen. Uit Losser, Den Ham en zelfs vanuit Alblasserdam waren ze naar Almelo gekomen om samen te werken aan nieuwe dekens en knuffels. De Almelose afdeling werd getrakteerd op vele bollen wol om nieuwe creaties te maken. Vanuit Haakbergen kwam een grote stoere man van Bikers4all. In de kerstperiode brengt hij als kerstman de Troostdekentjes rond. Er zijn in Almelo en omstreken heel veel vrouwen die prachtige dekens en fraaie knuffels maken. Vaak gehaakt en soms gebreid. De meeste mensen doen dit thuis. Gemiddeld een keer per zes weken komt men bijeen in het Huis van Katoen en Nu. Sommigen blijven dan gezellige samen bij elkaar zitten en bij te kletsen. Anderen komen alleen dekens en of knuffels afleveren.

Aanvragen

Mensen kunnen voor chronisch zieke kinderen, kinderen die uit huis geplaatst zijn, een overlijden van een familielid achter de rug hebben of andere problemen hebben, een troostdeken aanvragen. Patricia verzamelt de aanvragen die via facebook, site of via bekenden binnen komen. Ze zoekt dan bij een kind een deken en knuffel en stuurt elke zondag via de app de namen van de kinderen en familie door. Een collega van haar neemt de deken en de knuffel meer naar Rob Maas Textiel die een label met naam op de dekentjes maakt. Op dinsdag wordt het dan weer opgehaald. Vervolgens wast Tiny de dekentjes, pakt ze heel mooi in en daarna wordt het verzonden.

Setjes

Er worden steeds setjes gemaakt die bestaan uit een knuffeltje, dekentje en twee sleutelhangers met hartje voor de ouders. Ze krijgen regelmatig donaties binnen die gebruikt worden voor het bekostigen van de verzendingen en de aanschaf van spullen. Onlangs kregen ze een donatie van twee kinderen die meegedaan hadden aan de beste Vriendenkwis. 'De helft van de opbrengst schonken ze aan de Troostdekentjes.' Wij zijn erg blij met de 125 euro,' vertelt Patricia met gepaste trots. Op de dekentjes komt altijd de naam van de maakster te staan, deze worden vermeld in een besloten Facebookpagina met meer dan 900 leden. De Troostdekentjes gaan ook regelmatig naar de kinderafdelingen en de prikpost van het MST. Voor meer informatie, ga naar de facebookpagina of stuur een mail naar hettroostdekentje@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden