Chromebooks vervangen de bekende bouwtekeningen op papier en instructeurs gaan werken met touchtables
Chromebooks vervangen de bekende bouwtekeningen op papier en instructeurs gaan werken met touchtables (Foto: )

Drie primeurs tijdens de open dag

ALMELO - Bouwmensen Twente schakelt als eerste opleidingsbedrijf voor de bouw in Nederland volledig over op digitaal onderwijs. Chromebooks vervangen daar de bekende bouwtekeningen op papier en instructeurs gaan werken met touchtables. Dat was overigens niet de enige (landelijke) primeur tijdens de open dag van het opleidingsbedrijf in Almelo: het lanceerde ook zijn onderwijs met VR-bril èn het Innovatiehuis. Beiden worden binnenkort in gebruik genomen.

Onderwijsvernieuwing voltrekt zich dit jaar bij Bouwmensen Twente met zevenmijlslaarzen, ingegeven door de grote mogelijkheden van digitalisering. Maar ook door de noodzaak tot aanpassing van de manier van lesgeven door het fors stijgend aantal leerlingen dat vakvreemd binnenkomt of als zij-instromer zonder enige kennis van de bouw.

Chromeboek

Aan het begin van het nieuwe decennium is het bij Bouwmensen Twente gedaan met de alom bekende papieren bouwtekening. In plaats daarvan gaan leerlingen gebruik maken van een Chromebook, waarop ze kunnen inloggen in de Bouwmensen Leerwerelden. Dat is aanbod van 240 praktijkopdrachten op drie niveaus voor timmerlieden, tegelzetters en metselaars in opleiding. De opdrachten kan iedere leerling maken en tegelijkertijd opslaan in de cloud. Op die manier bouwen de leerlingen een portfolio op van alle opdrachten die ze met succes hebben afgerond. De Bouwmensen Leerwerelden sluiten naadloos aan op het digitale theorieonderwijs dat leerling bouwvakkers volgen in het ROC van Twente.

Leerwerelden

De Bouwmensen Leerwerelden zijn een nieuw fenomeen, dat speciaal voor de bouw is ontwikkeld. Bouwmensen Twente is de eerste van de 27 vestigingen in het land die er gebruik van gaat maken. In navolging van Twente zullen ook de andere opleidingsbedrijven overschakelen op digitaal onderwijs. Bouwmensen Twente stelt het programma ook beschikbaar aan VMBO scholen in haar werkgebied (Almelo, Twenterand, Tubbergen, Dinkelland en Borne) voor de leerlingen die het profiel Bouw, Wonen en Interieur volgen. Bij Bouwmensen Twente is in de laatste maanden van 2019 geëxperimenteerd met de nieuwe Bouwmensen Leerwerelden. Instructeurs Hulskotte en Smelt werkten ermee en er zijn leerlingen die de eerste opdrachten maakten. Beiden zijn buitengewoon content met de nieuwe, digitale lesmethode.

Innovatiehuis

Dat alles werd donderdag 16 januari getoond aan de bezoekers (schoolverlaters en zij-instromers) op de jaarlijkse open dag. Daar konden jongeren ook kennismaken met de bouwlessen met VR-bril alsook de steiger op van het fonkelnieuwe Innovatiehuis. In plaats van de kleine opdrachtjes die leerlingen in het instructiecentrum moesten uitvoeren tijdens speciale instructiedagen, gaan ze nu de opdrachten uitvoeren in en aan de woning.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden