Afbeelding

Column Paul van Iersel: Epiphora ademhaling: dé route naar zelfgenezing

Algemeen

Veelal komen patiënten bij mij met klachten die al jaren bestaan. Of het nu gaat om pijn in de spieren of gewrichten, om vermoeidheid, hoofdpijn en concentratiestoornissen. Of om onzekerheid over jezelf, slecht slapen of het prikkelbare darm syndroom.

Met behulp van specifieke oefeningen is het mogelijk om in betrekkelijk korte tijd weer in goede gezondheid te komen. Zonder medicatie en zonder uitgebreid bezoek aan een arts. Het gaat hierbij om een nieuwe visie op energetisch werken naar gezondheidsherstel. Daarin worden recente ontwikkelingen en inzichten uit de fysiotherapie en ademtherapie gecombineerd. ‘Epiphora ademen’ is de naam die deze methode draagt.

De bovenstaande klachten zijn symptomen van onder meer een burn-out, chronische vermoeidheid en fibromyalgie. Daarnaast komen ze ook vaak voor bij patiënten die ziek zijn geweest door het coronavirus. Voorheen werd van dit soort symptomen soms nog gezegd dat er nauwelijks of geen genezing voor zou zijn. De patiënt moest daardoor leren leven met die klachten. Nieuwe inzichten zorgen er vandaag de dag echter voor dat er wél verdere stappen in het herstel gezet kunnen worden. De klachten en symptomen houden namelijk verband met verstoringen in het zenuwstelsel. Deze komen voort uit verstoorde ademhalingsritmes, die zorgen voor langdurige verkramping naar de bloedvaten in het hoofd.

De epiphora ademmethode leert je om genezing van klachten zelfstandig in gang te zetten. Bij deze speciale ademhalingsoefeningen functioneert het brein als spil. De epiphora ademhaling zorgt voor een regelmatige en functionele prikkeling op het brein. Daarmee worden verstoorde prikkels omgezet in positieve energie voor het herstel van je gedrag, je bewegingspatronen en je cognitieve functies. De eerste vier sessies oefen je samen met mij. Vervolgens ben je in staat om de methode zelfstandig toe te passen. De oefening vergt ‘s ochtend bij het opstaan en ‘s avonds voor het slapen gaan slechts 10 tot 15 minuten van je tijd.

Met eigen ogen heb ik onlangs waar kunnen nemen hoe mijn patiënten dit ervaren. Een aantal patiënten gaf aan door epiphora ademen weer meer rust in het hoofd te hebben, met toegenomen concentratie en geheugen en verminderde vermoeidheid als resultaat. Wonderlijk was ook dat één van mijn patiënten zelfs vertelde met dank aan de epiphora methode weer beter te kunnen lopen. Bovendien geven steeds meer post-coronapatiënten aan dat epiphora voor hen de ‘missing link’ was voor herstel na ziekte door (long) covid.

Er wordt op dit moment nog veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de exacte werking van epiphora ademen en ook naar het verband met het herstel na ziekte door corona. Het zou mij allerminst verbazen dat de komende jaren het bewijs geleverd wordt dat we vele neurologische en psychosomatische ziekten kunnen reduceren of voorkomen met deze techniek.

- Paul van Iersel is fysiotherapeut, haptonoom en eigenaar van Van Iersel Vitaliteit

www.praktijkvaniersel.nl

Afbeelding
Alzheimer Trefpunt houdt een thema-avond over vakantiemogelijkheden 5 uur geleden
Schilderen in de Schöppe.
Schildersclub Janny Dekkers heeft plekje vrij 10 uur geleden
Afbeelding
Almelo Geschiedenis Quiz bij Feijn Lunchen & Lezen 14 uur geleden
De organisatie van het festival Vrienden van Almelo Live.
Eerste editie VVAL met vele koren 17 apr, 13:28
Repareren in de Hagedoorn. (Foto: Geert ten Tusscher)
Naaimachine uit WO II bij de Hagedoorn gerepareerd 17 apr, 07:30
Afbeelding
Beelden van Frieda Waanders te zien in Galerie Herengracht 16 apr, 15:59
Het TEJO-huis krijgt steun van het RP Fonds.
RPF steunt TEJO-huis 16 apr, 13:33
LaWeDaMaDo komt met het toneelstuk 'Zwanenzang'.
LaWeDaMaDo beleeft Zwanenzang 16 apr, 10:41