Leerlingen van de Mare werken hun plan over verduurzaming
Leerlingen van de Mare werken hun plan over verduurzaming (Foto: )

De Erasmus Technasium Experience

ALMELO – Groep 8 leerlingen van basisscholen De Wereldboom, De Mare, De Bonkelaar, St. Stephanus en De Windhoek zijn gestart met de Erasmus Technasium Experience. Dit jaar is energienetwerk bedrijf COGAS de opdrachtgever van een project over verduurzaming van woningen. COGAS vraagt de achtstegroepers om met hen mee te denken op welke manieren zij woningen kunnen verduurzamen, met als doel niet langer afhankelijk zijn van het gasnetwerk of andere fossiele brandstoffen.

Vijftig groep 8 leerlingen kwamen naar de startbijeenkomsten op Het Erasmus. Tijdens deze bijeenkomst vertelden Jerry Plamers en Robbert Cornelissen van COGAS over de duurzaamheidseisen waar nieuwbouwwoningen tegenwoordig aan moeten voldoen. Eén van die eisen is dat een nieuwbouwwoning niet meer aangesloten mag worden op het gasnetwerk. Voor bestaande woningen gelden deze duurzaamheidseisen nog niet. Toch streeft de overheid ernaar om ook oude bestaande woningen te verduurzamen. Dat is beter voor het milieu en beter voor de Groningers die last hebben van aardbevingen, die veroorzaakt worden door de aardgaswinning in het Groningse gebied. Voor de vierde keer organiseert Het Erasmus de Erasmus Technasium Experience. In de afgelopen jaren waren Waterschap Vechtstromen, hightechbedrijf VDL ETG en Stadboerderij Beeklust de opdrachtgevers.

Dit jaar is een project geschreven met het Almelose energiebedrijf COGAS. Jan-Willem Egberts Sr., teamleider Asset Management & Regulering, is de opdrachtgever van het project. COGAS is verantwoordelijk is voor de ontwikkeling, de aanleg, het onderhoud en het beheer van de netwerken voor gas, elektriciteit en (duurzame) warmte. In een groot deel van Twente zijn zij bezig met het verduurzamen van bestaande woningen.

Meedenken

Het netwerkbedrijf vraagt deelnemers van de Erasmus Technasium Experience om met hen mee te denken op welke manieren zij een bestaande woning en zelfs een hele wijk zouden kunnen verduurzamen. Na de startpresentatie, waarbij de leerlingen informatie kregen over het project en de opdracht, gingen de groep 8 leerlingen fanatiek aan het werk in het Technasiumlokaal. Er werd goed overlegd, informatie opgezocht en een begin gemaakt aan het onderzoeksverslag.

Eindpresentatie

De komende weken zullen de leerlingen op hun eigen basisschool verder werken aan het project onder leiding van hun docent en Technasium leerlingen uit 4vwo en 4havo. Op 23 en 24 maart wordt het project afgesloten met eindpresentaties bij het netwerkbedrijf. Daar zal de directeur van COGAS ook bij aanwezig zijn. De achtstegroepers presenteren hun ideeën aan de opdrachtgever en krijgen een rondleiding door het bedrijf. Er komen vast nuttige tips van de 8e groepers!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden