V.l.n.r. Rik Dijkstra, Shirley Burer, Shanty Post, Rob Noordink en Marion Zwerink zouden graag nog meer nieuwe collega’s verwelkomen
V.l.n.r. Rik Dijkstra, Shirley Burer, Shanty Post, Rob Noordink en Marion Zwerink zouden graag nog meer nieuwe collega’s verwelkomen (Foto: Marion Wesselink)

Kindertelefoon is veertig jaar jong

ALMELO - 'De Kindertelefoon is elke dag bereikbaar voor alle kinderen in Nederland. Dus alle dagen van de week kan een kind over alles wat hem of haar bezig houdt bellen tussen 11.00 uur en 21.00 uur, zelfs met kerst,' geeft Marion Zwerink aan. Ze is werkbegeleider bij de Kindertelefoon in Almelo. Een team van rond de tachtig vrijwilligers zit daar dagelijks klaar voor een luisterend oor en af en toe een goede tip. Op maandag 27 januari tussen 17.00 uur en 19.00 uur is er een speciale open avond aan de Wierdensestraat 22 waar de Kindertelefoon is gehuisvest.

Veertig jaar geleden is de Kindertelefoon opgezet. In al die jaren is de behoefte aan een dergelijke telefoon of chatlijn gebleven. Er is een landelijk nummer waar alle kinderen naar toe kunnen bellen. Het nummer 0800-0482 is gratis en anoniem. 'We kregen onlangs €606,- van een jeugdclub uit Rekken, de opbrengst van een kerstbarbecue. Dat soort giften zijn heel belangrijk,' laat Shirley Burer weten. Ze werkt met heel veel plezier voor de Kindertelefoon. 'Omdat de Kindertelefoon altijd en elke dag gebeld kan worden hebben we ook heel veel vrijwilligers nodig die bereid zijn regelmatig een aantal uren beschikbaar te zijn aan de telefoon. Ze krijgen daarvoor een gedegen training en worden goed gecoacht,' geeft Rob Noordink aan. Hij is sinds enkele maanden de nieuwe werkbegeleider bij de Kindertelefoon in Almelo. Hij neemt daarmee het stokje over van Marion Zwerink die het werk meer dan tien jaar met heel veel plezier heeft gedaan maar binnenkort van haar pensioen gaat genieten.

Nieuwe vrijwilligers

Rob wil graag de ingeslagen weg die Marion heeft gekozen voortzetten, maar hij hoopt vooral nieuwe vrijwilligers binnen te halen die voor langere tijd inzetbaar zijn, zodat de trainingen en coaching nog meer hun vruchten afwerpen. Vrijwilligers die zich aanmeldingen kunnen naast een taak aan de telefoon ook kiezen voor een aantal neventaken zoals de klankbordgroep en gastlessen op scholen geven.

'Het werken bij de Kindertelefoon is echt heel leuk, soms ook wel confronterend en zwaar, maar we hebben een heel leuk team en als iemand na een gesprek opgelucht en blij ophangt, geeft dat een heel fijn gevoel,´ geeft Rik Dijkstra aan. Hij is sinds september verbonden aan de Kindertelefoon. Shanty Pots en Shirley Burer delen deze mening helemaal. 'Teambuildingsavonden zorgen voor een nog hechtere sfeer en dat is heel fijn.' Een kind dat vaker belt krijgt zelden dezelfde vrijwilliger opnieuw aan de lijn. Het is namelijk zo dat vanuit een landelijke centrale steeds gekeken wordt waar in het land iemand beschikbaar is. Elke gesprek is op deze manier een eerste gesprek.

Iedereen die belangstelling heeft voor de Kindertelefoon mag op 27 januari tussen 17.00 uur en 19.00 uur langs komen. Mailen kan naar almelo@kindertelefoon.nl of 030-3410480.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden