<p>Er zijn genoeg mogelijkheden om je huis door middel van de juiste verlichting gezellig te maken.</p>

Er zijn genoeg mogelijkheden om je huis door middel van de juiste verlichting gezellig te maken.

(Foto: )

Verlichtingstips van Woonboulevard: Wat zijn de do’s and dont’s van dit seizoen?

ALMELO - Vaak als je je huis inricht, denk je automatisch na over een verlichtingsplan. Hier een lamp, daar nog één en klaar. Maar hoe pas je je plan aan als het zomers prima werkt maar in de winter niet volstaat? Shop in Shop XL Store op de Woonboulevard in Almelo legt het je uit.

Buiten giert nog steeds een ijzingwekkende wind. Het seizoen van gezelligheid binnenshuis willen is nog niet voorbij. Maar hoe breng je nu meer sfeer aan in je bestaande interieur, dat zomers vanzelf knus aanvoelt en op dit moment toch echt saaiheid uitstraalt?

Het zal je niet verbazen, maar dat doe je door verlichting aan te brengen. Niets geeft een meer tropisch gevoel dan een kleine, kunstmatige vertaling van de zon rechtstreeks in je huis. Wat we vaak doen zodra de winter aanbreekt, is plaids en kussens toevoegen. Gladde katoenen items worden vervangen voor grove geweven stoffen. Gevoelsmatig wordt alles dan direct knusser. Maar in de periode dat de zon ons zicht vanaf half vijf al verduisterd, is verlichting toch echt het letterlijke licht in de duisternis. Alleen hoe doe je dit nou het best?

Waar we in de zomermaanden prima uit de voeten kunnen met één of twee lampjes, die we pas aanzetten rond een uur of tien ‘s avonds, of helemaal niet omdat we tot onze bedtijd buiten blijven steken om de laatste warmte op te snuiven, zitten we in de winter al vroegtijdig met geiten wollensokken onder een deken. Vaak met de verwarming hoog aan en misschien diezelfde twee lampjes, die nu opeens hun werk niet lijken te doen. Maar ach, even door bikkelen, de kortste dag van het jaar is alweer geweest toch?

Nee!

Wachten tot de gezelligheid ons aan komt waaien hoeft niet meer. De lockdown is voorbij, dus sta op en snel naar de winkel. Scoor die stijlvolle tafellamp die zo leuk op de vensterbank past en vervang die kale plek waar tot voor kort je kerstboom stond te glinsteren voor een gave vloerlamp.

Maar dan wordt het opeens super licht in huis, bij knusheid hoort toch een beetje duisternis? Klopt, maar gelukkig zijn de peertjes van nu niet meer zo wit en kil als vroeger. De lamp mag momenteel gezien worden. Ze bevatten spiralen die er niet alleen heel grafisch en trendy uitzien, maar ook warm licht afgeven en tevens te dimmen zijn. Allemaal milieu- en energievriendelijk anno 2022. Handig voor die stoere uitstraling als je gaat voor een stalen frame in je industriële interieur.

Heb je een wat chiquer interieur? Dan kan je spelen met verschillende lampenkappen. Dat warme stofje die je ‘s winters op je sierkussen wilt hebben, kan ook op je lampenkap. Kies je voor een gouden binnenkant in plaats van een witte, dan versterk je het warme licht en is die gewenste knusheid gegarandeerd. Helemaal super is dat de kappen op maat gemaakt kunnen worden, waarbij je de afmeting, vorm en stof dus zelf kunt kiezen.

Stel nou dat je vijf jaar geleden een lamp gekocht hebt die niet meer te krijgen is en je wilt toch verlichting toevoegen, maar je oude lamp niet vervangen. Wat dan? Mix and match! Wie mijn verhalen regelmatig leest, weet dat ik vaak aangeef dat alles kan en mag tegenwoordig.

Dus wees niet bang en koop een lamp die niet hetzelfde is als je huidige. Kies bijvoorbeeld voor overeenstemming in de kleur van je kappen, zodat je met de lampenvoet kan variëren. Of ga voor één bepaalde stijl en laat die steeds terugkomen in je keuze van verlichting. Ben je wat gewaagder en wil geen standaard verlichtingsplan, dan kan je gaan voor een kroonluchter boven de eettafel en een gouden aap met een roze velours kap in zijn hand op je koffietafeltje.

Want eerlijk is eerlijk, geen vaste stijl is ook een stijl!

Zoek je niet alleen een lamp, maar ook hulp bij de beslissing? Je vindt Shop in Shop XL Store in zowel Almelo als Enschede.

Tekst - Jerney Bennes, marketeer bij Woon & Slaap, Shop in Shop XL Store & Speelgoedboulevard Almelo

Meer berichten