Column Marjolein Lucassen: Jubelstemming?

In mijn eerste column heb ik geschreven over de mogelijkheid voor ouders om belastingvrij geld te schenken aan kinderen. Voor het jaar 2022 is het vrijgestelde bedrag vastgesteld op 5.677 euro. In bijzondere situaties mag er zelfs een hoger bedrag worden geschonken. Hiervoor geldt wel een aantal voorwaarden.

Er mag eenmalig een bedrag van 106.671 euro worden geschonken aan iemand onder de 40 jaar als diegene het gebruikt voor de aanschaf van een (eigen) woning of voor verbouwing van die woning. Het bedrag mag ook worden gebruikt om de hypotheekschuld (deels) af te lossen.

Deze schenking hoeft niet van ouders te komen. Iedereen mag dit bedrag schenken zolang er maar aan de voormelde voorwaarden wordt voldaan. Deze schenking wordt in de volksmond ook wel de jubelton genoemd.

Maar, als het aan het nieuwe kabinet ligt zijn we per 1 januari 2024 uitgejubeld. In het regeerakkoord staat opgenomen dat deze schenkingsvrijstelling eigen woning (jubelton) wordt afgeschaft.

Ons advies: maak van deze mogelijkheid op tijd gebruik en kom voor advies langs op ons notariskantoor.

Verder staat in het regeerakkoord het voorstel opgenomen om het algemene tarief van de overdrachtsbelasting per 2023 te verhogen van 8 naar 9 procent. Als u een woning koopt waar u zelf gaat wonen, blijft het verlaagde tarief van 2 procent gelden. Starters op de woningmarkt die een woning kopen onder de 400.000 euro en zelf jonger zijn dan 35 jaar kunnen een eenmalige ‘joker’ inzetten. Zij betalen dan geen overdrachtsbelasting.

Ondanks dat we straks geen jubelton meer hebben, ben ik wel in jubelstemming. Vanaf 1 januari mag ik mezelf namelijk notaris noemen. Ik ben de opvolger van notaris mr. Egbert Willems, die nog wel aan kantoor verbonden blijft maar een stap terugdoet.

Wilt u een keer persoonlijk kennis komen maken? De koffie staat klaar!

-mr. Marjolein Lucassen is notaris bij Ter Braak Willems Twentse Notarissen, met vestigingen in Almelo en Nijverdal.

Meer berichten