Vooralsnog gaat het Riwald Dakar team uitstekend door de woestijn
Vooralsnog gaat het Riwald Dakar team uitstekend door de woestijn (Foto: @Viniciusbranca)

Dakar 2020, start met ups & downs

REGIO - De trucks van het Riwald Dakar Team, met de uitstraling van de Almelose hoofdsponsor Riwald Recycling, mogen rekenen op grote internationale belangstelling. Niet zo gek als je bedenkt dat het paradepaardje van het team, de Renault C460 Hybrid, de allereerste hybride truck in de rallywereld ter wereld is. Deze unieke truck wordt bestuurd door de Twentse Gert Huzink met aan zijn zijde Rob Buursen als navigator en monteur Martin Roesink.

De zwaarste rally ter wereld begon maandag 5 januari met een echte special en niet met een proloog van een paar kilometer. De deelnemers werden direct geconfronteerd met het prachtige maar ook verraderlijke landschap van Saudi-Arabië. Deze eerste etappe zorgde voor Huzink direct al voor onverwachte problemen. Door een kapotte achteras stonden ze de gehele nacht op de special om het euvel te verhelpen wat uiteindelijk op tijd lukte. Doordat ze op tijd het bivak bereikten mochten starten aan de tweede etappe.

Maandag 6 januari

Pascal de Baar, teamgenoot van Huzink en rijdend in de Renault K520, werd de beste Nederlander bij de trucks. 'Het was een mooie dag vandaag, een geweldige proef, we hebben lekker gereden en geen fouten gemaakt. Al met al zijn we blij met het resultaat, 8e finishtijd, van vandaag,' vertelt de Baar. Doordat Huzink de eerste etappe veel tijd verloor, moest de hybride truck achter in het deelnemersveld starten.

'Doordat we vanmorgen helemaal achteraan moesten starten, zaten we logischerwijs een hele tijd in het stof van onze voorgangers. We hebben uiteraard geprobeerd een mooie tijd neer te zetten zodat we morgen wat meer voorin kunnen starten. Ik ben blij dat we kunnen laten zien dat de truck erg snel kan zijn', aldus de kopman van het truckteam.

Dinsdag 7 januari

Huzink laat vanuit Saudi-Arabië weten: 'We hebben, ondanks wat technische issues, toch een dag gehad waar we tevreden op terug kijken. Als we de tegenslag niet zouden hebben gehad hadden we, zonder moeite, in de top 10 kunnen finishen.'

Woensdag 8 januari

En ja hoor, in de vierde etappe verliep alles zoals het zou moeten: twee trucks van het Riwald Dakar Team finishen in de top tien! Gert Huzink: 'De 1e dag zonder problemen en direct een 5e plek! Het was een zeer zware special waarin je echt geen seconde mocht verzaken want dat werd direct afgestraft door een lekke band of andere schade. De proef werd veel afgewisseld met zandpistes en stenen en dat ligt ons truckje wel!

We hebben nog niet op de limiet gereden maar hadden wel een lekker snel ritme. Ik hoop dat we vanaf nu bespaard blijven van technische problemen. Dan kunnen we in de top 10 blijven rijden en dat rijdt een stuk prettiger.' De Baar: 'We hebben een perfecte samenwerking in de truck en in het hele team en werpt uiteindelijk altijd zijn vruchten af,' legt Pascal de Baar uit.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden