<p>Selfie van Eva.</p>

Selfie van Eva.

Minke Bloemhof: ‘Als ik schilder, hoef ik niet te denken’

ALMELO - De laatste Trots op Cultuur van dit jaar alweer. Minke Bloemhof, cultuurmakelaar voor Almelo/Tubbergen stelt deze keer haar vragen aan Eva van de Burgt, een getalenteerd schilder. 

Ruim vier jaar geleden begon Eva met schilderen, gewoon om wat energie kwijt te kunnen. “Vroeger als kind tekende ik veel, dus toen dacht ik ‘laat ik het eens met verf proberen’. Het werd een uit de hand gelopen hobby die nu steeds professioneler groeit.’’

Ze schildert vooral kleurrijke impressionistische bloemtaferelen. De ene keer wat realistischer dan andere keren. ‘’Eerst gaf ik mijn schilderijen weg, later kwam de verkoop in Nederland op gang, maar nu gaan de werken zo nu en dan ook richting het buitenland en hangen ze bij bedrijven in hun vergaderkamers. Super leuk.’’

Eva is autodidact. ‘’Meestal werk ik alleen, maar zo nu en dan schilder ik samen met de Almelose kunstenaar Johan Martinus. Intussen heb ik ook andere Almelose en Twentse kunstenaars leren kennen, onder meer via de Almelose Atelierroute, via André Heijink van de Twentse Lijstenmakerij en via Galerie Lambert in Ootmarsum. Het is een klein wereldje met toffe, bijzondere mensen.”

Dit jaar deed ze voor het eerst mee met de Almelose Atelierroute, de kunstmarkt in De Generatietuin van Wierden en de Herman Krikhaarprijs. Ook deed ze mee aan de live kunstveiling voor Cafe de Stam en in 2020/2021 exposeerde ze bij Galerie Lambert in Ootmarsum.

Hoe werk je en waar ligt je kracht?
“Ik weet niet zo goed hoe ik het doe. Normaal denk ik bij alles teveel na, behalve als ik schilder. Dan gaat het verstand uit en het gevoel aan. Ik zet lekkere muziek op en mijn hand pakt dan als vanzelf de juiste kleuren verf. De penselen en messen gaan automatisch over het doek. Na een aantal uren kom ik ‘uit de roes’ en staat er een beeld. Ze zeggen dat wat ik doe intuïtief schilderen heet. Van te voren weet ik dus nooit wat het eindresultaat gaat worden. Het mooiste vind ik dat ik door iets te doen wat mij blijdschap schenkt, ik anderen ook blij maak. Ik hoor wel eens dat mijn werken mensen rust geven en hen van binnen raken. Dat is cool.”

Cultuur en kunst maken volgens Eva het leven leuk. ‘’Wanneer ik schilder, hoef ik even niet te denken aan de regels of politiek. Daarmee heb ik niet zoveel op. Ik laat mijn penselen en messen dan gewoon over het doek strijken. Het resultaat is niet belangrijk, dat komt altijd goed. En zo niet dan nog, want als het doek droog is dan kun je er zo weer overheen schilderen als je het niet mooi vindt. Kon alles in het leven maar zo. Hoewel, misschien kan dat ook wel en is het gewoon een kwestie van moed verzamelen om zo in het leven durven staan. Doen in plaats van denken.”

Heb je ook een favoriet werk?
‘’Ja, ik moest er even over prakkezeren, maar mijn oog wordt regelmatig naar het schilderij ‘I Must Be Out of My Mind’ getrokken. Toen ik die schilderde, voelde ik me zoals de titel. Het helpt als je als kunstenaar ergens een ruw randje of een steekje los hebt. Je kunt dan op een andere manier naar de werkelijkheid en de wereld kijken. In dit geval heb ik een aantal kleuren at random op het doek gespoten en zonder na te denken mijn handen het werk laten doen. Wat er na een tijdje op het doek stond was een reflectie van mijn binnenwereld op dat moment.’’

Werken zien van Eva? Kijk dan op de website www.evavandeburgtart.com

-Tekst: Almelo Promotie

Meer berichten