lle coureurs van het Riwald Dakar Team
lle coureurs van het Riwald Dakar Team (Foto: Marcel Vermeij)

Ambitieus Riwald Dakar Team

ALMELO - Eind september werd de allereerste hybride racetruck ter wereld onthuld bij het Almelose bedrijf Riwald Recycling. Het jubilerende bedrijf is één van de meest innovatieve recyclingbedrijven binnen Europa en als hoofdsponsor van het Riwald Dakar Team enorm betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe hybride off-road truck. Alle ogen in de rallywereld zijn gericht op het Almelose Riwald Dakar Team.

De Renault Truck C460 Hybrid Edition is de afgelopen periode stevig getest door het Riwald Dakar Team en het MKR, de ontwikkelaar van de truck.

Gert Huzink, die in januari 2020 achter het stuur zit van deze bijzondere truck vertelt over de testresultaten: 'De testdagen op de snelle paden in Frankrijk waren belangrijk omdat het een geheel nieuwe truck is en alles goed afgesteld moest worden. Zo is de gewichtsverhouding geheel anders dan in een normale rallytruck. We hebben zo goed mogelijk de te verwachten omstandigheden in Saudi-Arabië nagebootst, snelle specials in de eerste dagen van de rally en veel zand in de dagen daarna.'

Géén aggregaat of laadpaal

Die laatste ondergrond, los zand, werd getest bij de Poolse grens. Er werden veel testkilometers gereden, vooral om het hybride systeem te testen. 'Ik ben bijzonder enthousiast over hoe snel en goed het systeem gebruikt kan worden. Ik ga met een bijzonder goed gevoel naar de Dakar,' laat de kopman van het Riwald Dakar Team weten.

Samenwerking

In de cabine wordt het volgens Huzink ook een heel ander verhaal: 'Doordat we natuurlijk zoveel mogelijk gebruik gaan maken van het hybride systeem, moeten de navigator (Rob Buursen) en de monteur (Martin Roesink) bijzonder goed op elkaar ingespeeld zijn. Er moet goed geanticipeerd worden op de route, dus de voorbereiding van het roadbook wordt van essentieel belang om zo te kunnen bepalen waar we exact het hybride systeem in gaan zetten en waar we het systeem opladen. Het spel en de samenwerking in de cabine wordt dus van groot belang om het maximale uit de elektromotor te halen!'

Groot truckteam

Met maar liefst drie wedstrijdtrucks in de zwaarste rally ter wereld is het Riwald Dakar Team in januari in Saudi-Arabië één van de grootste teams. De ambities zijn groot. 'We zijn met diverse partners een driejarige samenwerking aangegaan met als doel om binnen die periode een top drie notering in de rallywereld te realiseren, een podiumplek voor de allereerste hybride rallytruck ter wereld dus,' legt Huzink uit.

Twentse Mirjam Pol

Mirjam zal in januari 2020 de enige Nederlandse motordeelnemer én de enige vrouwelijke deelnemer ter wereld zijn in het motorklassement van de Dakar rally die op alle drie de continenten acte de préséance heeft gegeven! Een uniek gebeuren.

De Dakar rally gaat op 5 januari van start in Jeddah

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden