Piet Vogelzang in zijn pand bij de foto waar Almelo uit de begin jaren 1900 staat afgebeeld
Piet Vogelzang in zijn pand bij de foto waar Almelo uit de begin jaren 1900 staat afgebeeld (Foto: )

Fraai authentiek pand gerealiseerd

ALMELO - Na drie maanden van hard werken is het voormalige pandje op de hoek van het Hof van Gülick bij de Grote Kerk omgetoverd tot een ruimte die de sfeer van de begin jaren van de vorige eeuw ademt. Het pand staat beschreven als een gemeentelijk monument. Piet Vogelzang is met zijn 83 jaar degene die zijn hele ziel en zaligheid er ingelegd heeft om dit prachtige stukje Almelo te behouden en in ere te herstellen.

Piet Vogelzang woonde jarenlang in Aadorp, maar is in 2017 naar een appartement in Almelo verhuisd. Hij had in de loop der jaren allerlei oude dingen verzameld. Deze echt vaak antieke spullen waren voor het grootste deel afkomstig van zijn opa en vader die ook Piet Vogelzang heette. Daar horen onder andere oude rieten manden en meelzakken met het opschrift Piet Vogelzang bij.

De familie handelde vroeger in turf en later in kolen. Later ging de vader van Piet de handel in met chemicaliën, eerst met flessen zoutzuur. Daarvoor werd de transportfiets en later de bakfiets gebruikt. Piet breidde de handel steeds meer uit en tegenwoordig kent men het bedrijf Vivochem aan het begin van de A35 waar ook de zoon en dochter van Piet Vogelzang werkzaam zijn.

Stroomversnelling

Piet Vogelzang had al een hele tijd een oogje op het oude pand, maar het was in eerste instantie niet te koop. Uiteindelijk kwam het er toch van en toen ging alles in een stroomversnelling. Het zag er niet best uit en was rijp voor de sloop. Een deel was scheef gezakt en er zaten overal duidelijke brandsporen. Er was geen licht, geen water en ook geen rioolaansluiting.

Piet kreeg bij het realiseren van zijn fraaie authentieke pandje hulp en ondersteuning van allerlei mensen, waaronder de Stichting Stadsherstel die hem wel wilden helpen bij de wederopbouw. In de persoon van Johannes Ekkelboom vond hij een heel goede restaurateur. Er is echt in korte tijd bergen werk verzet. Zo is er een echt huuske, dit is een toilet met daarboven een houten ton met een deksel gerealiseerd.

Rommelmarkt

Piet heeft overal rommelmarkten afgestruind voor passende oude lampen, kleedjes, zelfs een prachtige oude kachel met ketels erop staat er te pronken. De manden met turf en tonnen met kolen komen heel goed tot zijn recht. Piet demonstreert zelf even hoe een half mud kolen werd afgewogen. Aan de muur hangt een hele grote foto, gemaakt door Peter Leeuwen. 'Deze was zwart/wit maar is door Peter prachtig in kleur tot leven gebracht', vertelt Piet Vogelzang met gepaste trots. Het Almelose haventerrein uit de begin jaren 1900 staat er op. Ook de opa en vader van Piet met de gelijknamige naam staan afgebeeld. Er waren toen alleen nog schepen en alles ging verder met paard en wagen. Piet gaat er nog eens goed over nadenken wat hij er verder mee wil. 'Ik ga er eerst een tijdje zelf van genieten en wie in de buurt is mag langs komen.'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden