Het Almelose TikTokfenomeen Lola Pani vertelt van alles over het gebruik van sociale media.
Het Almelose TikTokfenomeen Lola Pani vertelt van alles over het gebruik van sociale media.

Wijs op sociale media met Almelose TikTokster Lola Pani

Algemeen

ALMELO - Wat deel je wel op sociale media en wat niet? Jongeren uit Almelo praatten daarover met TikTok fenomeen Lola Pani. Welzijnsorganisatie Avedan had haar gestrikt voor een Tik Tok workshop bij Studio 15.

De razend populaire Almelose hielp de jongeren met filmpjes maken om te posten, maar ging ook het gesprek aan over vervelende ervaringen.

Het verzoek om een workshop te houden, kwam van scholengemeenschap Het Erasmus. Stephanie van den Kieboom, die zich op de scholengemeenschap onder meer bezig houdt met digitale geletterdheid, merkte dat docenten regelmatig vragen kregen over minder leuke ervaringen met sociale media.

‘’Daar wilden we graag bij helpen’’, vertelt Stephanie. ‘’Door Lola Pani uit te nodigen, spraken we vooral de doelgroep van 12 tot 15 jaar aan, de jongste groep op het middelbaar onderwijs. Deze jongste leerlingen zijn ook het meest kwetsbaar voor vervelende ervaringen op sociale media, zoals volwassenen met verkeerde bedoelingen die zich voordoen als jongeren’’, legt schoolmaatschappelijk werker Janouck Teunissen uit. Zij zocht samenwerking met de jongerenwerkers van Avedan voor dit project.

Lola, goed voor 287 duizend volgers op Tik Tok, ging eerst met de jongeren aan de slag om een mooi filmpje te maken. Maar daarna ging het gesprek ook over wat je kan doen als je een vervelende ervaring hebt, hoe je vrienden maakt, wat je wel of juist beter niet kunt posten. ‘’De leerlingen vonden het eerst best spannend om haar wat te vragen, ze is echt een fenomeen in die wereld. Maar ze was heel benaderbaar en dan zie je de jongeren ook over die drempel heen stappen.’’

Omdat wijs omgaan met sociale media niet alleen handig is voor leerlingen van Het Erasmus heeft Avedan in de Week van de Mediawijsheid ook praatplaatjes en factsheets naar alle andere scholen in Almelo gestuurd. ‘’Daar hebben we enthousiaste reacties op gehad. De factsheet geeft docenten meer informatie zodat ze beter weten wat er speelt rondom social media. Op deze manier kunnen ze het gesprek beter aangaan met hun leerlingen. Daarbij kunnen de stellingenkaartjes ondersteuning bieden’’, vertelt Janouck.

Volgend jaar wil Avedan een lespakket aanbieden in de Week van de Mediawijsheid, mogelijk met jongerenwerkers in de klas of online met Lola. Janouck: ‘’Sociale media zijn enorm belangrijk voor jongeren om te laten zien wie je bent, om je te meten aan anderen, maar ook om vrienden te maken. Wij willen ze helpen om dat op zo’n manier te doen dat het ook leuk blijft.’’

Afbeelding
Heracles laat het weer eens afweten 1 uur geleden
Afbeelding
Lezing Historische Kring over putten 3 uur geleden
Afbeelding
Mijlpaal in duurzaamheid 3 uur geleden
Afbeelding
Boerderij Beeklust wint de Stadsprijs 3 uur geleden
Afbeelding
De ijsbaan is open! 3 uur geleden
Afbeelding
'Gelders' concert in de Grote Kerk 10 dec., 13:30
Afbeelding
Regionale actie 'Stoppen met roken' 9 dec., 13:45
Afbeelding
No Songs for Old Men live in Katoen en Nu 8 dec., 13:21