<p>Van links naar recht: Sandor Nijkamp, Robert Mekenkamp en C. Geertman. (Foto: R. Damhuis)</p>

Van links naar recht: Sandor Nijkamp, Robert Mekenkamp en C. Geertman. (Foto: R. Damhuis)

Luctor et Emergo op de groene weg

ALMELO - Voetbalvereniging Luctor et Emergo uit Almelo heeft de eerste fase van het project ‘Luctor Duurzaam’ afgerond.

Voorzitter Sandor Nijkamp toont zich tevreden: “We zijn zo’n twee jaar geleden bij elkaar gekomen om te zien hoe we de vereniging duurzamer konden maken. Hiervoor zijn we in zee gegaan met De Groene Club, een duurzaamheidsinitiatief van de KNVB. De Groene Club begeleidt voetbalclubs die willen verduurzamen. Denk daarbij aan advies op het gebied van regelgeving, subsidies en het leveren van technische expertise.”

Het project had al een jaar geleden moeten zijn afgerond maar corona gooide roet in het eten. “Dat was wel een tegenvaller”, aldus Nijkamp. “Maar nu is de eerste fase met een jaar vertraging toch afgerond.”


De club beschikt nu over een kuntgrasveld met LED-verlichting en het dak ter hoogte van de kantine is voorzien is van 66 zonnepanelen. Het is de bedoeling dat er in de toekomst nog een tweede ronde volgt op de verduurzaming van de club. Volgend jaar wil de club op Sportpark de Horst het achterste trainingsveld verhuizen naar het hoofdveld waar een kunstgrasmat wordt aangelegd. Daar zal dan eveneens LED-verlichting komen.


Daarnaast wordt na een deelrenovatie van het dak ook de rest van het clubgebouw met zonnepanelen bedekt.

Nijkamp: “De beslissing om de investering te doen was voor ons als voetbalclub een inkoppertje. We besparen duizenden euro’s per jaar.’’


Meer berichten