Afbeelding

Column Marjolein Lucassen: Met levenstestament regie in eigen hand

Algemeen

In een ‘gewoon’ testament regelt u wat er moet gebeuren na uw overlijden. In een levenstestament regelt u zaken voor als u nog wel leeft maar niet meer (goed) beseft wat u doet. Want stel: u wordt dement of krijgt een herseninfarct. Hoe voorkomt u dan dat er dingen gebeuren die u niet had gewild?

In een levenstestament verleent u een volmacht aan uw partner, kinderen of een andere vertrouwenspersoon om uw financiële of persoonlijke zaken te regelen. U voorkomt dan ook dat uw familie naar de rechtbank moet om uw zaken te mogen regelen als u dat zelf niet meer kunt.

Wat kunt u regelen in een levenstestament? U kunt denken aan alle beslissingen die met uw bezit (geld en goederen) te maken hebben, zoals uw bankzaken of verkoop van uw woning. Ook kunt u regelen dat de gemachtigde, als u dement wordt en in een tehuis zit, namens u schenkingen mag doen, waardoor uw vermogen wordt verlaagd en daardoor ook de eigen bijdrage voor zorg. Zo blijft er meer over voor uw (klein)kinderen en voorkomt u dat u zelf ‘uw huis moet opeten’.

Ook kunt u medische zaken regelen in een levenstestament. U kunt dan denken aan het volgende: Mag de gevolmachtigde voor u beslissingen nemen met uw arts? Of beslissen over uw verpleging of verzorging? Wilt u dat medische behandelingen worden voortgezet ‘tot het bittere einde’ of juist niet? En hoe denkt u over euthanasie?

Het is belangrijk zakelijke en eventueel medische zaken bij de notaris vast te leggen, en niet thuis aan de keukentafel. In de eerste plaats omdat via de notaris uw identiteit en datum van ondertekening vaststaat.

In de tweede plaats controleert de notaris of u de inhoud begrijpt. Zo kan niemand achteraf beweren dat u de kluts al kwijt was toen u het levenstestament maakte.

In de derde plaats kunt u alleen via de notaris beslissingen over uw eigen woning (en vaak ook bankzaken) bij volmacht regelen.

In de vierde plaats voorkomt u dat uw naasten naar de Rechtbank moeten om voor u een bewind of mentorschap aan te vragen om uw zaken te regelen.

Kortom: met een levenstestament neemt u de regie over uw financiën en welzijn in eigen hand voor de situatie waarin u dat zelf niet meer kunt of wilt.

- mr. Marjolein Lucassen is kandidaat-notaris bij Ter Braak Willems Twentse Notarissen, met vestigingen in Almelo en Nijverdal.


Avedan gaat voor meer wijkkamers.
Avedan breidt aantal wijkkamers uit 3 uur geleden
Digitale criminaliteit kost zowel mensen als organisaties jaarlijks veel geld. Gelukkig kunnen we ons goed wapenen tegen onder meer phishing en gijzelsoftware.
Actiedag tegen digitale criminaliteit 21 uur geleden
Afbeelding
Live concert band Greyman in Proeflokaal België 23 uur geleden
Stichting Viadere bestaat uit 16 basisscholen, waarvan 15 in Almelo en 1 in Wierden.
Aandacht voor Viadere 28 mrt, 08:40
Afbeelding
Repair Café in het Noaberhoes goed bezocht 27 mrt, 12:24
Kunst Punt heeft een nieuwe expositie. (Foto: Hubert van Mastrigt)
Tiende expositie in het Kunst Punt Almelo met vier kunstenaars 26 mrt, 12:28
Afbeelding
Ritten met de locomotief op Woonboulevard 26 mrt, 09:43
ZGT scoort met een knuffelberenziekenhuis. (Foto: ZGT)
'Mijn beer is op zijn hoofd gevallen' 26 mrt, 08:30