Column Kim de Wild: Er zijn zoveel diverse sport- en beweegmogelijkheden in Almelo

Traditiegetrouw maken veel kinderen na het behalen van de zwemdiploma’s voor het eerst zelf actief kennis met sport, bewegen en het verenigingsleven. Vaak gaan zij naar dezelfde club als pa, zus, nicht of buurjongen of ze zien veel vriendjes in een jeugdelftal van de voetbalvereniging om de hoek spelen en willen daardoor ineens ook op voetbal. Het kan ook zijn dat de familie helemaal niet zo sport-minded is, waardoor de kinderen ook minder snel met sport in aanraking komen.

Kortom, het is regelmatig de omgeving die bepaalt of en waar het kroost gaat sporten en bewegen. Zonde, want kinderen kunnen heel goed zelf beslissen wat zij wel en niet leuk vinden. We zien helaas nog regelmatig jeugd op latere leeftijd uitstromen bij bijvoorbeeld een voetbalvereniging, omdat die sport helemaal niet bij ze past – maar waar ze door sociale druk op jonge leeftijd wel ooit mee zijn gestart. En dat terwijl er zoveel diverse sport- en beweegmogelijkheden in Almelo zijn.

Wat denk je van jazzdans, scouting, atletiek, freerunnen, boksen of tafeltennis? De opties zijn bijna eindeloos te noemen.

Op het online platform Actief Almelo presenteren de Almelose sport- en cultuurverenigingen hun sportieve en recreatieve activiteiten in Almelo. Kinderen, maar ook zeker volwassenen, kunnen zich vaak kosteloos inschrijven voor dergelijke kennismakingsactiviteiten om zo te proeven of deze sport bij hen past. Bovendien hebben alle Almelose basisschoolleerlingen aan het begin van dit schooljaar een vrolijk boekje, het zogeheten Sjors Sportief/Creatief boekje, ontvangen met alle aangeboden activiteiten.

Even een paar mooie weetjes op een rijtje. Inmiddels hebben er al meer dan vijfhonderd inschrijvingen voor sportactiviteiten plaatsgevonden, waarvan bijna tweehonderd unieke deelnemers. Veel deelnemers schrijven zich dus opnieuw in. Meer dan de helft van deze deelnemers is géén lid van een vereniging en wil op deze manier kennis maken met het diverse sport- en beweegaanbod dat Almelo rijk is. Dat biedt mooie kansen voor sportverenigingen. Zo heeft de honk- en softbalvereniging Uitsmijters’55 al meer dan tien jeugdleden aan het proeven. Naamgenoot en basketballvereniging Uitsmijters heeft zelfs al vijftien potentiële nieuwe pupillen rondlopen. Prachtige resultaten!

Hierbij wil ik iedereen uitnodigen om binnenkort eens een kijkje op www.actiefalmelo.nl te nemen. Ook in vakanties zijn hier veel gratis activiteiten op te vinden. Ben jij een sportaanbieder, maar staat jouw instuiftraining nog niet genoemd? Meld je dan snel aan en wie weet kun jij ook wel rekenen op vijftien nieuwe leden.

- Kim de Wild is adviseur Sport & Innovatie bij Sportbedrijf Almelo.


In the Sportlight: Actief Almelo

Meer berichten