Loxboxen openen in het theater van Het Erasmus
Loxboxen openen in het theater van Het Erasmus (Foto: Nathalie Gerritsen)

Inbreken in LoxBoxen bij Het Erasmus

ALMELO – In het theater van de mavo/havo/vwo-locatie van Het Erasmus streden teams tegen elkaar en tegen de klok in de race om de LoxBoxen te openen. De Loxbox is een soort omgekeerde escaperoom: in plaats van uit te breken, is het de bedoeling om in te breken in de eigen box. De speciale kluisjes met 12 sloten moesten binnen 100 minuten geopend worden en het team dat dit het snelst wist te doen, won een tegoedbon voor het outdoorcentrum op het Rutbeek in Enschede.

De hightechweek was de afsluiting van een maand vol techniekactiviteiten georganiseerd door Ontdek Hightech Almelo. In groepjes van 5 gingen de leerlingen aan de slag met 12 opdrachten, er werd meteen gekeken wie welke opdracht goed zou kunnen maken. Zo ging een leerling aan de slag met de opdracht programmeren op papier en een ander moest een centrifuge maken en weer een ander moest een rekenrebus maken. Elke opdracht hoorde bij één van de twaalf organiserende hightech bedrijven; Boessenkool, Tecnotion, Actronics, Spit, ETC, Hollander Techniek, Bouman, Benchmark, Urenco, VDL, PBF en Aeronamic. De leerlingen konden de opdrachten naar eigen inzicht oplossen. Iedere oplossing werd gecontroleerd en als de opdracht goed was uitgevoerd dan werd het bijbehorende slot van de LoxBox verwijderd.

Divers

'Alle opdrachten zijn zo divers als de high tech bedrijven die er bij betrokken zijn,' vertelt Angelique Fiselier van Techniekpact Twente.

'De ene keer moeten de leerlingen iets in elkaar zetten of een experiment uitvoeren, de andere keer moeten ze een puzzel oplossen of online speuren. En uit elke goed opgeloste opdracht komt uiteindelijk een fysiek eindresultaat of een codewoord.' Het is duidelijk dat veel teams de opdracht van VDL ETG een hele uitdaging vinden. Ze moeten namelijk een constructie maken die stevig genoeg is om de LoxBox te dragen. 'We moeten een verhoging maken van sateprikkers en zwarte tape, dat is nog best moeilijk,' vertelt Tessa uit 3 vwo. 'Met deze activiteit prikkelen we het technisch inzicht, teamwork en de gedrevenheid van de leerlingen. We willen ze stimuleren om een keuze voor een techniekprofiel en vervolgopleiding te maken. Daarnaast is het belangrijk dat ze zich realiseren dat een carrière in de technologie heel goed in Almelo kan. En daardoor blijft kennis en kunde voor de regio behouden,' aldus Jolanda van der Kammen van Ontdek Hightech Almelo.

In totaal hebben zo'n 600 onderbouwleerlingen van de Almelose vo-scholen meegedaan aan deze activiteit. Tot slot was er op vrijdagmiddag de Rabo-scholierenquiz XL voor de bovenbouwleerlingen. In de businesslounge van Heracles werden zo'n 1100 leerlingen onderworpen aan vragen over de technologische innovaties van de Almelose hightech bedrijven die de wereld duurzamer en het leven aangenamer maken.

440 w / 2780 t

Meer berichten