Johan Koridor houdt van zijn antiek, maar moet na 84 jaar stoppen met zijn zaak
Johan Koridor houdt van zijn antiek, maar moet na 84 jaar stoppen met zijn zaak (Foto: )

Antiekhandelaar Koridon sluit deuren

ALMELO - 'Mijn liefde voor antiek is heel groot en ik was ook graag in het harnas gestorven. Maar nu ik 84 jaar geworden ben, merk ik dat het vooral lichamelijk wel heel zwaar wordt. Ik wel gedwongen om te stoppen,' laat Johan Koridon weten. Op zaterdag 14 december is er voor het publiek een mogelijkheid om echt fraaie antieke voorwerpen te kopen die tegen scherpe prijzen worden aangeboden.

In de antiekzaak aan de Bornerbroekstraat 110 is de vader van Johan Koridon al voor de oorlog begonnen met het verzamelen van antiek. Hij ging er voor langs de boeren in de omgeving. In de oorlog lag het allemaal stil, maar na de WOII genoot antiek lange tijd veel belangstelling. Later werd ook het pand op 112 erbij gekocht. Belangstelling voor echte antieke voorwerpen is de laatste jaren wat teruggelopen.

'Toch had ik in al die jaren wel een aardige vaste klantenkring die regelmatig terugkwam,' geeft hij aan. 'Antieke spullen gaan vaak heel lang mee en daar kun je vele jaren van genieten. Het kent zijn prijs, maar dat valt uiteindelijk toch wel mee. Sommige mensen geven liever hun geld uit aan een etentje, vast gezellig, maar wel snel voorbij,' aldus Johan Koridon.

Speciaal keurmerk

Vaak was de toeloop naar de winkel dan ook groter wanneer de mensen net hun vakantiegeld binnen hadden. 'Mijn bloed gaat sneller stromen wanneer ik een mooi antiek voorwerp in handen heb,' geeft hij met een glimlach aan. Vroeger gingen mensen regelmatig naar feesten en brachten dan hun eigen spullen, zoals servies en bestek, mee. Deze hadden specifieke huismerken, waardoor de bezoekers makkelijker hun spullen konden mee nemen na de afwas. Na de oorlog ging de toen nog jonge Johan Koridon met zijn vader mee op stap om overal antiek te kopen. Hij is min of meer in de zaak gerold. Hij handelde al die jaren in luxe antiekartikelen. Dat zijn onder andere tinnen voorwerpen, porseleinen serviezen en echte kristallen karaffen. Koperen doofpotten en bedpannen behoren ook tot het inventaris dat in de speciale antiekzaak te vinden is. Alle producten kennen een speciaal keurmerk.

Taxateur

Koridon is ook jarenlang als taxateur werkzaam geweest. Hij werd regelmatig benaderd door notarissen wanneer er iemand was overleden. Het was aan hem om te taxeren wat de waarde van een inboedel was. Johan Koridon kreeg tot twee keer toe met inbraak te maken. Echt niet prettig maar hij doorstond het uiteindelijk goed.

Nog één keer

Mensen die belangstelling hebben voor antieke voorwerpen kunnen op zaterdag 14 december nog één keer terecht aan het pand aan de Bornerbroeksestraat 110/112. De zaak is in principe gesloten maar belangstellenden mogen bellen via 0546-813147 en dan gaat hij samen naar de winkel om te mensen te laten kijken. Echte liefhebbers van een mooi stukje antiek zijn dus van harte welkom.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden