'Het AMK is leuk, maar bij het Elisakoor is het ook supergezellig en het is een gemengd koor,' laat Toon lachend weten.
'Het AMK is leuk, maar bij het Elisakoor is het ook supergezellig en het is een gemengd koor,' laat Toon lachend weten. (Foto: )

Toon Groothuis jubilerend zangkorenliefhebber

ALMELO - De 77-jarige Toon Groothuis is al vele jaren als zanger actief in een koor. Hij is ruim veertig jaar lid van het AMK (Almelo's MannenKoor) én ook zingt hij al meer dan veertig jaar voor het Elisakoor. De Elisakerk zet Toon Groothuis daarom tijdens de samenzang op 15 december, die om 15.30 uur begint, in het zonnetje. De Kerstsamenzang is voor iedereen toegankelijk. Ook het Georgiuskoor komt meezingen in de Elisakerk aan de Rembrandtlaan. Het thema is dan 'Verwachten en uitzien naar Licht'. De kerk is open vanaf 15.00 uur. Mensen die slecht ter been zijn, kunnen contact opnemen en worden dan gehaald en gebracht. Bel hiervoor naar 545040 's morgens tussen 09.00-12.00 uur of mail administratie@elisapaz.nl

Toon Groothuis is een echte Almeloër, hij begon ooit bij het knapenkoor van de Sint Egbertus parochie. Nadat hij als jochie een beetje ondeugend geweest, werd hij weggestuurd. Toch wilde dolgraag in het grote koor zingen en hij was dan ook blij dat hij daar later in 1 974 bij mocht horen. Dat was destijds het Egbertuskoor, maar toen de kerken samengingen, ging Groothuis meer naar het Elisakoor. Hij werd tevens lid van het Almelo's Mannenkoor en dat vindt hij ook leuk om te doen. Toen voor hem in 1985 de mogelijkheid zich voor deed om bij Servus te zingen ging hij daar ook aan de slag. Zingen bij Servus heeft hij ongeveer tot 2000 gedaan. Hij was in die tijd van drie koren lid. Een tijdlang repeteerde Toon op één maandagavond van 18.45 uur tot 19.45 uur met het Egbertuskoor. Vervolgens ging hij razendsnel op pad om naar Servus te gaan en vanaf 20.00 uur tot ongeveer 21.30 uur daar aan de slag te gaan. Dat werd na ongeveer 15 jaar zelfs voor zo'n liefhebber als Toon Groothuis een beetje teveel. Zijn ultieme droom was zingen in een Russisch koor. 'Prachtig dat zingen in een totaal andere taal, naast Russisch vind ik ook het zingen in het Gregoriaans nog altijd geweldig om te doen,' aldus Toon. Toen die mogelijkheid zich aandiende is hij gaan zingen voor het Overijssels Byzantijns Mannenkoor. Dat hij heeft hij ruim zes jaar meer veel plezier gedaan. Op de vraag of hij ook altijd onder de douche zingt, zegt hij lachend, 'Nee, dat doe ik nooit, maar neuriën schijn ik volgens velen wel regelmatig te doen.' Toon Groothuis zingt meestal de baspartij, eigenlijk heeft hij nooit echt de ambitie gehad om solo te zingen, maar op de vraag of hij even iets wil laten horen, komt er heel veel volume uit het kleine mannetje van 1.72 lang. Hij is nog steeds lid het AMK en het Elisakoor. Bij bijzondere plechtigheden is hij altijd van de partij. Toon Groothuis is op zijn 77e nog lang niet uitgezongen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden