Foto:

Beeklustbloazers brengen eregroet aan de graaf

ALMELO - Op de eerste zondag van de advent begonnen de Beeklustbloazers weer met hun traditionele roep op de midwinterhoorn. Dit keer klonken de eerste klanken net na 10.00 uur bij het mausoleum waar onlangs graaf van Rechteren Limpurg is bijgezet.

Het was Gerard Braakhuis, de oudste blazer, die daar als eerste zijn klanken uit de midwinterhoorn mocht laten horen. Daarna lieten nog ongeveer 12 blazers de 'oale roop' over het gebied van de Gravenallee klinken. 'Al ruim twintig jaar mogen wij van de familie van Rechteren in de Gravenallee de oude roep tijdens de adventsperiode laten horen. Daarom leek ons dit een mooi eerbetoon aan de heer van Rechteren,' geeft Cor Meijer van de Beeklustbloazers aan. De Beeklustbloazers blazen in de adventstijd elke zondagmorgen van 10.00 uur tot 11.00 uur bij het bruggetje in de Gravenallee. Gemiddeld zijn er dan vijftien blazers actief. Een van de jongste blazers is Jasper van twaalf die er plezier aan beleeft om mee te blazen. 'Maar op de playstation spelen doe ik ook graag,' laat hij met een glimlach weten. Ook zijn de midwinterhoornblazers in de advent tijdens verschillende activiteiten in de stad en de omgeving actief.

Het blazen gaat door tot en met Drie Koningen op 6 januari. 'Het is het doorgeven van een oeroude traditie, dat ik dit al zoveel jaren met heel veel plezier doe, aldus Cor Meijer, voorzitter van de Beeklustboazers. De blazers zijn een tiental jaren geleden begonnen in het Beeklustpark, vandaar ook hun naam. Daar blazen ze nog steeds regelmatig op de zondagmiddagen.

De mannen waren twintig jaar geleden nog maar met een heel klein groepje. In de loop der jaren zijn daar steeds enkele belangstellenden bij gekomen. Inmiddels is daar ook al een tijdje een vrouwelijke blazer bij. De twee jonge leden zorgen voor de verjonging in de groep. 'Maar nieuwe enthousiastelingen zijn altijd van harte welkom,' aldus Ed Broekhuis, die al vanaf zijn 16e op de midwinterhoorn blaast. Het blazen vraagt een speciale techniek, maar die is echt wel te leren laten de doorgewinterde blazers weten. Ze hebben bijna allemaal een midwinterhoorn die gemaakt is door Jan Schelfhorst. Het is van belang dat de hoorn goed uitgehold is. In bijna elke hoorn zit wel geluid, maar er zit vaak wel verschil in daarom blaast iedereen na elkaar en tegelijk. Het midwinterhoornblazen staat sinds 2013 op de lijst van immaterieel erfgoed.

Wil je ook eens de klanken horen, kom dan ook in de adventsperiode naar de Gravenallee op zondagmorgen om 10.00 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden