In het Terragebouw aan de Kieftsbeeklaan is men begonnen met het multidisciplinaire Leefstijlprogramma burn-out
In het Terragebouw aan de Kieftsbeeklaan is men begonnen met het multidisciplinaire Leefstijlprogramma burn-out (Foto: )

Multidisciplinair Leefstijlprogramma

ALMELO - De een heeft last van hoofdpijn, slapeloosheid en vermoeidheid, de ander van prikkelbaarheid, piekeren, concentratie- en geheugenstoornissen. Steeds meer mensen kampen met burn-out klachten. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse 'Arbobalans' van onderzoeksinstelling TNO. In 2007 zei ruim 11% van de werknemers burn-outklachten te hebben. In tien jaar tijd is dat gestegen naar 17%, dat is 1 op de 6 werknemers (Bron: NOS Nieuws 31 januari 2019). Burn-out heeft wél een specifiek kenmerk: uitputting. 

Wie een burn-out heeft, is lichamelijk en geestelijk nauwelijks meer tot iets in staat. Meestal slaat die onmacht van de ene op de andere dag toe. Vaak ook steekt negativisme de kop op: iemand die altijd vol passie gewerkt heeft, vindt opeens het werk niet meer leuk. Of gelooft niet meer in eigen kunnen. Meestal hebben de stressklachten zich bij een burn-out minstens een jaar opgebouwd, soms wel twee jaar. Terwijl de burn-out met tijdig ingrijpen mogelijk te voorkomen is.

Twaalf weken geleden zijn Toegepaste Psychologie Praktijk Almelo, Diëtistenpraktijk Almelo en Fysiotherapie de Schipbeek in het bedrijvengebouw Terra aan de Kieftsbeeklaan gestart met de eerste groep die deel heeft genomen aan het multidisciplinaire Leefstijlprogramma burn-out. Deze groep heeft het programma met succes afgesloten. De deelnemers geven aan dat ze het programma aanbevelen aan familie en kennissen: 'de combi van alles vind ik goed en maakt het goed, de fysio begint zo klein en wordt steeds uitgebreid' geeft een deelnemer aan. 'Het traject was overzichtelijk, doelen goed geformuleerd en ingevuld' wordt in de evaluatie door een andere deelnemer specifiek benoemd.

Ze geven verder aan dat:

- ze veel nieuwe kennis en vaardigheden opgedaan hebben,

- de thuiswerkopdrachten goed waren met daarbij veel aandacht voor de eigen situatie,

- het tevens toepasbaar is in het eigen leven.

- het bereikte resultaat goed is met een goede opzet van het programma

De groepsgrootte is beperkt, max 8 deelnemers, er is ruimte voor individuele begeleiding en een groot deel wordt in de groep gedaan. Instroom is op elk moment mogelijk. Het kostenplaatje is vooraf voor elke deelnemer duidelijk en er is ruimte om ook in overleg met de werkgever en/of arbodienst dit traject in te gaan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden